Kam kráčíš, Nerone? Za uměním, odpověděl by nejspíš římský tyran

Co byl zač starověký římský císař Nero? Matkovrah a krutovládce? Rýnské zemské muzeum v Trevíru se pokouší návštěvníkům nabídnout moderní pohled na rozporuplného vládce. Podle kurátorů rozsáhlé výstavy byl především umělcem.

„Je známý jako tyran, pronásledovatel křesťanů, žhář. Ale byl víc než to. A definitivně nebyl prototypem tyrana,“ tvrdí Katharina Ackenheilová, jedna z kurátorek výstavy s názvem Nero – císař, umělec a tyran.

Mnohem víc než pověst krutovládce ji a její kolegy zajímala umělecká stopa, kterou Nero zanechal. Silný vliv na něj měl i jeho vychovatel Seneca, sám velký učenec a spisovatel. Od mládí se proto Nero obklopoval literáty – své verše později přednášel na uměleckých večírcích.

„Dokonce na úkor umění zanedbával politiku, zajímal se víc o hudbu, malířství a poezii,“ tvrdí ředitel muzea Marcus Reuter. „Snažíme se zachytit tuto jeho neobvyklou stránku.“

Požár Říma nejspíše nezaložil

Roku 64 císařský dvůr často pobýval u Neapolského zálivu, a v tamním divadle téhož roku obávaný císař i vystupoval. V létě měl pak podle některých historiků založit požár Říma, dokonce jej prý pozoroval, zatímco hrál na kitharu, podle jiných ale město zapálili křesťané, kteří snili o pádu pohanského impéria.

„Onen nechvalně známý požár zřejmě nebyl Nerův počin. Vědci se na tom už nějakou dobu shodnou. Sám při něm přišel o milovanou uměleckou sbírku,“ upozornil Reuter.  

Nero byl hlavně umělec, ukazuje výstava v Trevíru (zdroj: ČT24)

Neronův  život zachytily desítky uměleckých děl, k nejznámějším patří román Henryka Sienkiewicze Quo vadis. Pohled německých kurátorů s ním mohou návštěvníci v Trevíru srovnávat až do 16. října.