Po Husovi a Havlovi se ČT s Arte podělí o emigranta Archimeda

Třetím rokem spolupracuje Česká televize s francouzsko-německým kulturním programem Arte. Po snímcích věnovaných Václavu Havlovi, Janu Husovi či Mozartovi chystají jako další koprodukční projekt snímek o prvních řeckých emigrantech v Československu 40. a 50. let. Natočí jej řecký režisér s českými herci.

Film Můj strýček Archimedes je příběhem Řeka Archimeda a Čecha Karla, kteří se i přes značnou rozdílnost povah stávají opravdovými přáteli. V hlavních rolích se objeví Ondřej Vetchý a Miroslav Donutil. Režie se ujal Georgis Agathonikiadis, který pro Českou televizi natočil už drama Hořký sníh o svědomí vojáka z druhé světové války či kriminálku Stín smrtihlava.  Spolu s Donutilem divákům ČT také přibližoval Vůni krétské kuchyně.

„Pro koprodukce se zahraničními partnery hledáme vždy témata, autory i látky, které mohou být sdělné pro celoevropské publikum. Saháme tak často do historie, k osobnostem, které dalece přesáhly hranice naší země,“ uvedl k výběru námětu nové koprodukce s Arte generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Na řadě je Baťa

Česká televize spolupracuje s Arte od roku 2013, první mezinárodní koprodukcí byl biografický film Andrey Sedláčkové Život podle Václava Havla následovaný třídílným snímkem Jan Hus natočeným jako připomínka šestistého výročí upálení tohoto kněze a reformátora. Společně se stanice podílely také na dokumentu o Mozartovi nebo na záznamech koncertů České filharmonie.

Jan Hus (2015, režie: Jiří Svoboda)
Zdroj: ČT

„Získáváme i vítanou novou perspektivu pro hodnocení našich pořadů,“ doplnil ředitel vývoje pořadů a programových formátů ČT Jan Maxa, v čem je koprodukce s Arte pro ČT mimo jiné prospěšná. „Například Jan Hus byl v Německu odbornou kritikou hodnocen velmi příznivě jako ‚didaktické drama‘, což bylo v německém prostředí jasnou pochvalou.“

Propojení s Arte je nejen cestou k novému publiku, ale i zdrojem finančních investic, které umožňují podpořit „ambicióznější projekty“.  Spolupráce s Arte představuje pro ČT dosud zahraniční investici přesahující dvacet milionů korun. Dalším rozpracovaným společným projektem bude snímek o Tomáši Baťovi.