Anifilm je v Třeboni jako doma, přesto se dívá i za český obzor

Po lidskoprávním festivalu Jeden svět si téma domova letos zvolil i sedmý ročník Anifilmu. Přehlídka české i zahraniční animované tvorby se v Třeboni od 3. do 8. května totiž ptá: Kde domov můj? Programovou novinkou je soutěž současné tuzemské animace Český obzor.

Pořadatelé hlavním tématem reagovali na motivy, které se v současné (nejen) animované tvorbě objevují.

Co se týče témat, mnoho autorů se snaží o aktuálnost a vyjadřují se třeba k otázce uprchlické krize.
Kristina Dufková
členka výběrové komise

Anifilm proto napříč programem reflektuje různé aspekty migrace, ztráty či změny domova, a to jak v souvislosti s aktuální uprchlickou krizí, tak i připomínkou starších titulů. V porotě zasedne třeba Jan Pinkava, výtvarník, režisér a držitel Oscara za krátkometrážní Geriho hru, kterou vytvořil pro studio Pixar. Jeho rodiče emigrovali z Československa v roce 1969.

Anifilm představí i jiného animátora českého původu Paula Fierlingera. Druhou světovou válku přečkal v USA a do Spojených států se dostal i později, když se v roce 1967 rozhodl emigrovat. Festival promítne jeho vzpomínku na Československo Drawn for Memory (1995) a ve světové premiéře pak snímek Slocum sám na moři, adaptaci knihy mořeplavce, který jako první obeplul zcela sám svět.

Příběhy války i století páry

128 filmů sedmého ročníku vybíral Anifilm z téměř třinácti set titulů. Novinkou je letos přehlídka současné české animace Český obzor. V soutěži má Česko celkem patnáct zástupců. Mezi celovečerní snímky se dostaly Smrtelné historky Jana Bubeníčka, které s nadsázkou propojuje téma smrti, mezi krátkometrážní pak Sunrise, metafora pro různorodost života od Víta Pancíře, či Strom Lucie Sunkové, vytvořený náročnou technikou olejové malby na sklo.

Z animovaného filmu Strom
Zdroj: Maur Film

Diváci uvidí také třeba celovečerní film amerického režiséra a scenáristy Charlieho Kaufmana – Anomalisa – o ženě neschopné zapadnout a životním motivátorovi, kterému chybí motivace. Z ostatních zemí je výrazněji zastoupena Francie. Přiváží například snímek April a neobyčejný svět. Utopický příběh, inspirovaný komiksovým autorem Jacquesem Tardim, ukazuje, jak by vypadal svět ustrnutý ve století páry. 

April a neobvyklý svět
Zdroj: Anifilm

Hned několik titulů se zabývá válkou. Rumunská tvůrkyně Anca Damian ve svém dokudramatu Kouzelný vrch zpracovává osud Poláka Adama J. Winklera, který bojoval v Afghánistánu proti sovětskému Rusku. K první světové válce se vrací dva snímky: Cafard o belgickém šampionovi v zápasení a Adama o pátrání malého afrického chlapce po jeho bratrovi.

Dvě soutěžní pásma se zaměří na hraniční formy animace. Zahrnuty jsou v nich videa „městských symfonií“, mimo jiné českého výtvarníka Matyáše Trnky o Praze, a také hudební animovaná videa, třeba Keitha Richardse, Jany Kirschner či kapely The Prodigy.  

„Kupodivu svět animace úplně neovládá 3D technologie, i když ta také byla poměrně dost zastoupená, ale tvůrci a zvláště studenti se často vrací k ručním technikám. Nebo někteří volí i atypické techniky, jako je animace světla,“ uvedla výtvarnice a režisérka Kristina Dufková, co letos obecně výběrovou komisi zaskočilo.

Pestrý svět animace mohou návštěvníci Anifilmu prozkoumávat v Třeboni do 8. května. Web ČT24 bude ve spolupráci s přehlídkou sledovat dění v každodenních festivalových minutách.

  • Českou televizi, která je hlavním mediálním partnerem, zastoupí na Anifilmu dětský kanál. S využitím animace v pořadech ČT :D seznámí odbornou veřejnost seminář. Představen bude mimo jiné i nový večerníček Letem světem aneb cestování
Rozhovor: Déčko na Anifilmu (zdroj: ČT24)