„Situace se nemění, jenom místa." Antonín Kratochvíl vystavuje konflikty

Jedna z nejvýraznějších tváří české dokumentární fotografie, Antonín Kratochvíl, vystavuje v Tel Avivu. Na prestižní izraelské přehlídce dostal největší prostor a na svou kůži zažil i napjatou každodenní atmosféru země.

Bezmála deset tisíc let starý jaffský přístav hostí 300 fotografů z dvaceti zemí. Hangár číslo 16 patří díky Českému centru jedinému jménu - Antonínu Kratochvílovi. Výstava Broken Dreams (rozbité sny) shrnuje uplynulých dvacet let jeho tvorby. Snímky pocházejí převážně z konfliktních zón v Iráku, Sierra Leone či Barmě.

Ty situace se nemění, jenom místa. Jak říká můj kamarád: lidi umírají, ženský pláčou a to všechno perpetuálně.
Antonín Kratochvíl

Tématem letošního ročníku největší fotografické přehlídky v Izraeli je chráněný prostor. Naráží na předloňskou válku Izraele proti palestinskému hnutí Hamas. Napětí je všudypřítomné: i návštěvníci Kratochvílovy výstavy zažili evakuaci kvůli obavě, že v pohozeném zavazadle je nastražená bomba. Shodou okolností během natáčení reportáže Českou televizí.

„Jsou tu fotografové ze Spojených států, Rumunska, Polska, Česka a dalších míst. Všichni se dotýkají tématu chráněného prostoru, i když každý z jiného úhlu,“ uvedl umělecký ředitel přehlídky Eyal Landseman.

Reportáž a rozhovor s Antonínem Kratochvílem (zdroj: ČT24)

A takových míst má za sebou Antonín Kratochvíl, emigrant, dobrodruh, veterán cizinecké legie zraněný ve válce v africkém Čadu a fotoreportér desítek válečných konfliktů, nepokojů a katastrof na svém kontě opravdu hodně. Zvlášť aktuální je nyní při 30. výročí černobylské katastrofy jeho série z uzavřené radioaktivní zóny v ukrajinské Pripjati. I ta je do 7. května součástí telavivské přehlídky.