The Tap Tap nefňuká: Prohrává jen ten, kdo se vzdává předem

I se špatně rozdanými kartami se dá vyhrát, když se člověk nevzdá. Skupina The Tap Tap se tímto mottem řídí na koncertech i na divadelních prknech. Na Nové scéně Národního divadla kapela představila svou první hru nazvanou Nefňuka aneb Podivuhodná dobrodružství Kristla Špána na souši i na moři. Skupina nejen hraje a zpívá, ale prostřednictvím elektrických vozíků také vede loutky a kulisy.

Hra se zpěvy pod názvem Nefňuka vznikla podle knihy Jesus Betz francouzských autorů Freda Bernarda a Francoise Roca. Dramatické adaptace se ujal Jiří Ornest, otec kapelníka Šimona Ornesta. Ornest starší společně s Jakubem Macečkem hru také režíroval. Hudbu složil Jaroslav Svoboda ze skupiny Traband, scénu a loutky navrhnul Petr Matásek. Živou muziku a drobné i velké role obstarali členové The Tap Tap.

Bez rukou a bez nohou

Hlavní poselství představení zní: Opravdu prohrává jenom ten, kdo vše vzdává předem. Kluk jménem Kristl Špán se sice narodil bez rukou a bez nohou, ale o tom, co v životě chce a jak toho může dosáhnout, má jasnější představu než jeho věčně opilý otec.

The Tap Tap hraje představení Nefňuka (zdroj: ČT24)

Na výrobě speciálních kulis a pohyblivých loutek spolupracovali The Tap Tap s Východočeským divadlem v Pardubicích a loutkářem Miroslavem Trejtnarem. „Je to jednoduchá varianta toho, že pohybem kola svého vozíku roztáčím tento stroj, který potom pohání loutky, které jsou umístěny vzadu za vozíkem,“ popisuje mechanismus frontman The Tap Tap Jiří Holzmann, který také mluví a zpívá postavu Kristla Špána.

Studenti Jedličkova ústavu

Představení „pro děti od šesti do osmdesáti let“ má osm repríz na Nové scéně Národního divadla a dále The Tap Tap plánují vyrazit po Česku a do zahraničí. Celkový rozpočet činí 1,8 milionu korun.

Hudební uskupení The Tap Tap vzniklo v roce 1998, kdy jej založili studenti Jedličkova ústavu. Na doprovodné nástroje hrají hostující profesionální hudebníci. Vozíčkáři mají za více než deset let práce za sebou stovky koncertů a festivalů doma i v zahraničí. První CD s názvem Hopšidyridy nahráli The Tap Tap v roce 2006 s ukrajinskou kapelou Huculyk.

S kapelou The Tap Tap pravidelně spolupracuje řada hvězd domácí populární hudby, například Dan Bárta, Kamil Střihavka, Tomáš Hanák, Xindl X, David Koller nebo Ondřej Hejma.