God Save the Queen aneb Alžběta ve světě kultury

Alžběta II. v kultuře (zdroj: ČT24)

Královna Alžběta se během své více než čtyřiašedesátileté vlády nesoustředila jen na politiku, nahlédla také do kultury – ať už dobrovolně, či nedobrovolně, pozitivně, nebo negativně. Stala se inspirací Andyho Warhola, posadila se na železný trůn ze seriálu Hra o trůny, společně s Jamesem Bondem přiletěla helikoptérou až na londýnský olympijský stadion a potkala se se členy Beatles. Ve světě umění má však i mnohé odpůrce.

Portrét Alžběty II. od Andyho Warhola
Zdroj: ČTK/AP

Během jejích devadesáti let o královně Alžbětě vyšel bezpočet knih a natočil se ještě větší počet filmů, kde se Její Veličenstvo (i když falešné) alespoň náznakem objevilo. Filmaři si často vystačili s bílou parukou, ikonickým kloboukem nebo záběry zezadu. Nejznámější novodobou filmovou představitelkou hlavy státu se stala v roce 2006 Helen Mirrenová ve snímku Královna. Za svůj výkon získala Oscara. 

Zima se blíží a královna to ví

Královna se s Mirrenovou několikrát setkala i osobně. Ostatně coby panovnice měla snadný přístup téměř ke všem ikonickým umělcům. Když jí bylo třicet, osobně si potřásla rukou s Marilyn Monroe. V roce 1997 totéž učinila s tehdejší dívčí skupinou Spice Girls, která v té době v Anglii patřila k výraznému prodejnímu artiklu. Setkala se i s většinou agentů 007 – Seanem Connerym nebo Piercem Brosnanem – asi největší pozdvižení však vzbudil její přílet helikoptérou po boku Daniela Craiga na olympijský stadion v Londýně v roce 2012.  

Před dvěma lety se ukázala v Severním Irsku na natáčení populárního seriálu Hra o trůny. Po setkání se štábem dokonce zapózovala s legendárním železným trůnem. 

„Bůh ochraňuj královnu, není lidská bytost“

Ne vždy si ale vládkyně vysloužila vřelé přijetí. Třeba při pětadvacátém výročí její korunovace na londýnskou Temži vyplula loď se jménem Královna Alžběta, na jejíž palubě řádila punková sestava Sex Pistols. Na kytary zněla píseň God Save the Queen, která panovnici urážela, vytýkala jí odtrženost od problémů obyčejných lidí a označovala ji za nelidskou bytost. Ani zatčení posádky nezabránilo tomu, aby se protestsong nerozšířil jako požár. Od této chvíle už královnin majestát nebyl tak nedotknutelný.

Dalším známým odpůrcem je britský komik a satirik John Oliver. Pro něj je královna přípomínkou britské koloniální zvůle a marnotratnosti. „Gratuluji, Vaše veličenstvo. Věnovala jste třiašedesát let činnosti, kterou by zvládla figurína,“ vzkázal jí jednou ve své show.  

Dlouhodobou nelibost však Alžběta a zbytek královské rodiny zažívali v roce 1997, kdy zemřela její snacha princezna Diana, kterou milovala široká veřejnost. Dle ohlasu některých médií se obě ženy neměly nikdy rády a panovnice prý dělala ženě svého syna ze života peklo.