Z Deseti let Hongkongu nepromítnou Číňani ani minutu

Reportáž: Čína se satiře z Hongkongu nesměje (zdroj: ČT24)

Nejúspěšnějším filmem letošního Hongkongského filmového festivalu byl snímek Deset let. Nezávislý nízkorozpočtový titul ve sledovanosti dokonce předběhl Star Wars. Čínské státní biografy se ho ale rozhodly bojkotovat.

Deset let trvá období, kdy je Hongkong pod plnou správou Pekingu. „Deset let byli lidé z Hongkongu vystaveni strachu. Ale také deset let my, obyvatelé tohoto města, dokazujeme, že se nebojíme. A svůj názor vyjádřili i kritici, kteří nám za film dali cenu,“ prohlásil jeden z pěti režisérů satirického snímku Chow Kwun-Wai. 

Politická satira na pěti příbězích představuje budoucnost Hongkongu a jeho obyvatel. Děj je situován do budoucnosti, do roku 2025, tedy do doby, kdy by město mělo být stále v režimu dva systémy - jedna země. Zůstat autonomní, včetně vlastního parlamentu. Podle filmu ale všechno dopadne jinak.   

Snímek se sice stal v Hongkongu kasovním trhákem ještě před oceněním, v oblíbenosti předběhl dokonce Star Wars. Čínská kina ho ale přesto stáhla z programu. 

Film odráží skutečnost, že čínská vláda opravdu nechápe, co si hongkongští obyvatelé myslí. Měla by se na něj raději podívat než jen zakazovat všechny projekce, a dokonce i ceny.
Andrew Choi
producent

Peking dokonce zakázal vysílat přímý přenos ze zakončení festivalu, kde uspěl mimo jiné i koprodukční dokument ČT V paprscích slunce od režiséra Vitalije Manského. Je téměř surreálným pohledem na Severní Koreu.

Hvězdou slavnostního vyhlašování byl ale snímek Deset let. Už v lednu státní čínský deník Global Times film označil za virus, který napadá mozek. Cenzoři dokonce vypínají přenos televize BBC, když o filmu v těchto dnech jen informuje.