Domino v Abcházii a Amerika v Česku. KineDok upřednostňuje netradiční místa

Kino není místo, kde by diváci mohli narazit na KineDok. Druhý ročník projektu opět představuje autorské dokumenty - české i zahraniční - na netradičních místech. Patnáct snímků uvedou během roku kluby, galerie či kavárny v Praze, Plzni, Brně, Šumperku či Kroměříži. Nahlédněte do programu prostřednictvím šesti vybraných filmů.

Maďarský Drifter je portrétem rebelujícího teenagera, který chce navzdory škole i rodičům za každou cenu soutěžit v místní rallye, aniž by měl funkční auto nebo řidičák. Potkat se s ním diváci mohou v brněnské Galerii TIC nebo v klubu Futra v Orlové.

Rumunský snímek Toto a jeho sestry vypráví příběh desetiletého Totonela, který se svými dvěma staršími sestrami vyrůstá v chátrajícím bytě poté, co jejich matku zavřeli za obchod s drogami. V dubnu film uvede Galerie TIC v Brně.

Dominový efekt způsobuje černý humor od Černého moře. Abcházský ministr sportu Rafael pro zviditelnění své země organizuje světový šampionát v dominu a zároveň se snaží udržet svůj vztah s hysterickou ruskou operní pěvkyní Natašou. Do Dominového efektu se mohou zájemci zapojit třeba v pražských prostorech Svět Hub a Hoffmanův dvůr.

Polský dokument 6 kroků od sebe se inspiroval teorií, podle níž je každý člověk s ostatními spojený prostřednictvím řetězce šesti lidí, kteří se navzájem znají. Teorii testuje na vztahové linii mezi varšavskou punkerkou Martynou a mexickým farmářem Antoniem. Zapojí se do ní i například pardubický Klub 29.

Českou tvorbu zastupuje Amerika. Snímek Jana Foukala přibližuje český fenomén trampingu, hon za svobodou v lesích, pod širákem a u táboráku za zvuků kytar. Do Ameriky se diváci mohou vydat přes Hoffmanův dvůr v Praze-Vinoři.

Česko zastupuje také časosběrný dokument Jiřího Stejskala Jáma. Jeho hlavní hrdinkou je energická Nataša, která se v chajdičce uprostřed kyjevského sídliště snaží ubránit svou rodinu a domácí zvířectvo před nástrahami developerů, jehovisty a konspiračními teoriemi. Do Jámy lze v dubnu spadnout v královéhradeckém Artičoku.

Celkem mohou diváci díky projektu KineDok, organizovaného Institutem dokumentárního filmu, vidět během letošního roku 150 projekcí na více než 25 místech. Spojeny bývají i s debatami s filmaři a odborníky. Site-specific promítání pořádají pod stejnou hlavičkou také na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku, Chorvatsku a Norsku.