První republika je výpravná, ale ne Vyprávěj

Rodinu Dvořáků vystřídali Valentovi. A retroseriál Vyprávěj na obrazovce České televize seriálový projekt První republika. Přestože tvůrčí tým se příliš nezměnil, autoři nových příběhů žádají diváky: Nespojujte Vyprávěj s První republikou. Druhé není pokračováním prvního. Na vlastní oči se lidé budou moci přesvědčit od 17. ledna každý pátek ve 20:00 na ČT1.

UPOUTÁVKA: seriál První republika od 17. 1. na ČT1

"První republika v sobě také spojuje to, co jsme měli rádi na dnes již legendárním seriálu Vyprávěj, totiž autentické historické kulisy s dobovými kostýmy, architekturou i pohledy do ulic prvorepublikové Prahy a silné lidské příběhy. Navíc ale ještě přidává napínavý detektivní příběh," představil nový projekt před nedávném generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Tvůrci proti jeho slovům nemůžou příliš namítat, jen by s blížící se premiérou byli rádi, kdyby diváci na Vyprávěj zapomněli a sledovali První republiku jako samostatný příběh. "Nevznikla jako kalkul navázat na úspěch Vyprávěj, dobového retroseriálu, jako pokus o něco podobného v období první republiky," upozorňuje producent Filip Bobiňski.

Oba sice spojuje návrat do minulosti, jenže… "První republika nemá tu nostalgii jako léta, která mapovala Vyprávěj. Už je málo těch, kteří si to období pamatují," podotýká Bobiňski. Časově se oba seriály téměř doplňují - Vyprávěj zachycovalo druhou polovinu dvacátého století, od 60. let až po rok 2005, První republika, jak ostatně název napovídá, začíná v roce 1918 a příběhy splétá až do roku 1945. 

Samozřejmě dobové dění se opět odrazí i v osudech hrdinů. Do rodiny Valentů zasáhnou obě světové války i československá měnová reforma. „My si tu dobu idealizujeme, ale nechtěl bych být tehdy bez práce,“ naznačil Pavel Kříž, který hraje advokáta podnikatele Valenty (Jan Vlasák), že příběhy hrdinů žádná selenka nebudou. „Nejvíce mě překvapilo, jak je ta doba podobná éře po sametové revoluci, kdy také vznikaly nové elity, docházelo k přeskupování majetku, objevily se národnostní problémy,“ přiznal scenárista Jan Gardner.

Scenáristická trojice (kromě Gardnera, který psal také Vyprávěj, ještě Magdalena Buštová a Pavel Gotthard) postavila První republiku na několika pilířích: sledují kriminální zápletku, osudy podnikatelské rodiny, proměnu Prahy a také atmosféru meziválečného Československa. „Vyprávíme přběh velké lásky jedné ženy mezi dvěma bratry, příběh rodiny Valentů a také vraždy, která se v rodině stala, takže je to i velmi napínavé,“ doplnil Bobiňski.

„StarDance ve filmu“

Diváky jistě také přitáhne výpravnost seriálu, kterou podle producenta může První republika konkurovat evropským produkcím. „S nadsázkou kvůli kostýmům říkám, že je to StarDance ve filmu,“ poznamenal.

Za hranice už teď První republika dosahuje hereckým obsazením - československým. Aloise Valentu, hlavu rozvětvené rodiny, s níž se na začátku seriálu přestěhuje do pražského Podolí, hraje Jan Vlasák. Jeho syny Jiří Vyorálek a Ján Koleník, ženu, která je rozbratřila, Markéta Plánková. Na obrazovce uvidíte také Janu Štěpánkovou coby paní Valentovou, Taťánu Medveckou v roli služebné a Tomáše Töpfera jako spekulantského obchodníka. Jeho seriálovou ženou je slovenská herečka Zdena Studenková.

Dvadvacetidílný seriál natočili Biser Arichtev a Johana Steiger Antošová, kteří režírovali také Vyprávěj. Pokud se od tohoto retroseriálu i přes přání tvůrců nechcete odtrhnout, můžete si ho zopakovat na obrazovkách. ČT jej tento týden začala vysílat úplně od začátku.