„Czeski film“ v Polsku: Festival představí československou novou vlnu

Události: 47 filmů, 14 týdnů, dvě kina (zdroj: ČT24)

Ve Varšavě začala jedna z největších přehlídek filmů slavné československé nové vlny. Dvě vyhlášená kina budou tři měsíce nabízet výběr toho nejlepšího z kinematografie 60. let. Unikátní přehlídka má připomenout i možnosti spolupráce současných filmařů; Poláky na ni láká slogan 47 filmů, 14 týdnů, dvě kina, jeden festival.

Filmy Miloše Formana, Jiřího Menzla, Věry Chytilové, Dušana Hanáka a dalších mají v Polsku výborný zvuk. Jejich grotesknost a ironie mohou podle legendy také za to, že se termín „czeski film“ stal v polštině synonymem světa, který boří tabu a kterému Polák ne vždy rozumí. „Poláci jsou katolíci. Oni mají přesné mantinely. To my jsme heretici a ty mantinely tak necítíme,“ vysvětluje rozdíl v mentalitě režisér Jiří Menzel.

Velká přehlídka československé nové vlny vyrazí kromě Varšavy i do polských regionů. V rámci programu Evropského hlavního města kultury se představí i ve slezské Vratislavi. „Nám jde hlavně o mladé polské publikum, které ty filmy dosud nezná. Doufám, že tam objeví velmi zajímavé formy, hodnoty, že to může být i inspirací pro současnou polskou scénu a rozhodně pro polského diváka,“ přibližuje ředitel Českého centra ve Varšavě Petr Janyška.

Organizátoři festivalu tvrdí, že nechtějí jen nostalgicky vzpomínat. K odkazu nové vlny se v Polsku hlásí řada mladých filmařů, což v rozhovoru pro ČT nedávno potvrdil i režisér oscarového snímku Ida Pawel Pawlikowski. „Tehdy vznikla spousta skvělých filmů, řadu z nich jsem objevil až před lety, ale hodně mě ovlivnily,“ řekl zpravodaji ČT.

Lehkou inspiraci novou vlnou přiznávají i tvůrci nového českého snímku Já, Olga Hepnarová, který se představil na letošním Berlinale - s mladou polskou herečkou Michalinou Olszańskou v hlavní roli.