Padesátky jsou trapný. V ČT si ze sebe dělají legraci

Ženy středního věku jsou dnes mnohem mladší a přitažlivější, než tomu bylo dříve, jen to není všeobecně známo, domnívají se tvůrci nového dvanáctidílného komediálního seriálu České televize. Změnit by nevalné povědomí měly Trapný padesátky, konkrétně Alena Mihulová, Klára Melíšková a Pavla Tomicová.

Seriál natáčí režisér Michal Vajdička, umělecký šéf Dejvického divadla, podle scénáře Ireny Obermannové. „Párkrát jsem si připadala jako trapná padesátka. Nejdřív jsem se lekla a pak jsem si řekla: Tak ať! Užiju si to!“ vycházela prý při psaní ze zkušeností vlastních i svých vrstevnic. Těm chce provokativní seriál pomoci při hledání ztracené sebedůvěry.

Tři hlavní hrdinky stojí před zásadní životní inventurou. Zneuznaná sochařka Ema (Pavla Tomicová) nemá ani zakázky, ani peníze na sochařský materiál. Bývalá televizní rosnička Mia (Klára Melíšková) si zase nedovede přiznat, že její dávná sláva je ta tam. A Anča se neumí smířit s tím, že i ideální manželství může skončit nevěrou a rozvodem. „Ze začátku vypadá jako hospodyňka z reklamy na kypřicí prášek. Na konci je z ní ale silná žena pevně stojící na vlastních nohách,“ prozradila představitelka Anči Alena Mihulová.

Padesátka je pro ženu důležitý životní mezník, je to přechodový věk z jedné životní fáze do druhé a je nesmírně zajímavé, jak se dnes tyto ženy mění, vypadají a chovají se úplně jinak než předešlé generace. Ačkoliv už jsou mnohdy babičkami, cítí se mladé a jsou mladé.
Irena Obermannová
spisovatelka a scenáristka

Její slova potvrzuje i kreativní producentka České televize Alena Müllerová, podle níž je hlavním tématem seriálu právě hledání ztracené sebedůvěry.

I když Trapný padesátky jsou o ženách, bez mužů se neobejdou. Do života hlavních protagonistek  zasahuje například brunátný šovinista Standa (Václav Kopta) nebo popletený kavárenský klavírista, jehož si zahrál autor hudby k seriálu Emil Viklický.

Trapný padesátky: Klára Melíšková, Alena Mihulová
Zdroj: ČT

Ředitel vývoje programových formátů Jan Maxa doufá, že Trapný padesátky by mohly být podobně úspěšné jako britský sitcom Absolutely Fabulous (Naprosto dokonalé), který vysílala BBC deset let (1992–2012). Tragikomické situace, do nichž život zavedl dvě hrdinky potýkající se s krizí středního věku, získal mimo jiné ceny Emmy.