Holocaust v umění vězňů je „každodenností mimo každodennost“

Největší výstavu děl vytvořených židovskými vězni nacistických koncentračních táborů, kterou lze vidět mimo území Izraele, sestavilo Německé historické muzeum. Stovka prací pochází ze sbírek jeruzalémského památníku Jad vašem.

„Miliony jednotlivých příběhů z období holocaustu zůstávají hluboce zakořeněné v našem národním vědomí,“ uvedla výstavu Umění holocaustu německá kancléřka Angela Merkelová. Přislíbila rovněž, že se zasadí o posílení boje proti rostoucímu antisemitismu.

Německo podle ní bere vážně obavy židovské komunity z nárůstu nenávisti vůči Židům v souvislosti s příchodem více než milionu migrantů, z nichž někteří pocházejí z kultur, ve kterých je antisemitismus hluboce zakořeněný.  

Vystavené obrazy podle slov Merkelové „ukazují každodenní život mimo každodennost“. Autorem děl jsou vězni z koncentračních a pracovních táborů i z ghett. Podle muzea svědčí o síle ducha tváří v tvář trápení a smrti a také o rozporu mezi skutečností a imaginací. Někteří umělci zachytili krutosti a ponížení, které museli vytrpět nebo jehož byli svědky, jiní se „vzpírali odlidštění“ naopak tím, že si za námět nevybírali realitu, ale její „idylický protisvět“. 

Reportáž: Připomínka holocaustu v umění (zdroj: ČT24)

Z padesáti vystavovaných umělců jich 24 bylo nacisty zavražděno. Jednotlivé obrazy doplňují i životní příběhy vystavujících, které jsou podle muzea s díly nerozlučně propojeny. Umění holocaustu bude v Berlíně k vidění do 3. dubna. Výstava byla otevřena v předvečer Mezinárodního dne památky obětí holocaustu, který připadá na 27. ledna. V tento den roku 1945 osvobodila Rudá armáda nacistický koncentrační tábor Osvětim-Březinka.