Jubilant František Filip: Do poslední chvíle se nevědělo, jestli se bude F. L. Věk vysílat

Události: Režisér Filip slaví 85. narozeniny (zdroj: ČT24)

Režisér František Filip, který svou kariéru zasvětil Československé televizi, slaví v sobotu 85. narozeniny. Jak ale říká, žádnou velkou oslavu neplánuje. Zažil si jich prý v životě dost. Se Třemi chlapy v chalupě zahájil v šedesátých letech zlatou éru československých seriálů. Jeho neslavnějším seriálem ale zůstává F. L. Věk podle předlohy Aloise Jiráska.

„F. L. Věk, to byla hrůza do poslední chvíle, jestli se to bude vysílat. Protože už mezitím přišla bratrská pomoc a normalizace,“ popisuje František Filip. 

Pro Československou televizi začal pracovat ještě během studií na FAMU v 50. letech minulého století. Za svou šedesátiletou kariéru pro televizi vytvořil 600 dramatických, hudebních a zábavních pořadů. „Já jsem dělal se všemi herci, co existují, a se všemi výtvarníky, umělci, takže mě to bavilo a těšilo,“ popisuje režisér.

Do televize jsem nastoupil hned po škole v roce 1954. Tehdy se televize barrandovskému „Olympu" jevila jako akvárium, ti „velcí umělci" na Barrandově televizí pohrdali.
František Filip
režisér

Filipovou doménou byly historické seriály podle literárních předloh, točil ale i o současnosti, zejména v 70. a 80. letech. Příkladem je populární seriál Chalupáři. Před 20 lety jako první vstoupil do Síně slávy ankety TýTý.