Studenti napíšou seriál pro ČT se scenáristou Star Treku

Nový seriál České televize vytvoří sami studenti uměleckých škol. Během jednoho semestru se žáci pražské FAMU, zlínské Univerzity Tomáše Bati a brněnské JAMU sejdou, aby sepsali pilotní scénář. Na jejich práci nebude dohlížet nikdo menší než scenárista Harold Apter, který dal filmařům textové podklady ke kultovnímu seriálu Star Trek: Nová generace. Nejlepší text bude vyhlášen v červnu.

Jedná se o jistý průlom nejen ve spolupráci FAMU, UTB Zlín, JAMU a České televize, ale i o průlom v orientaci studií na školách směrem k televizní dramaturgii na úrovni takzvané quality TV.
Ivo Mathé
Garant studentských stáží České televize

Ještě v prosinci se rozhodne o tématu, nad nímž bude sedm studentů pracovat. Následně budou dopracovány námět a synopse na pilotní díl. Program odstartuje 5. prosince a bude trvat čtrnáct dní.

Harold Apter bude jednáním i následným pracím osobně přítomen. Scenárista, jenž se podílel na seriálech jako Ochránce nebo Walker, Texas Ranger, se s aktéry setká na workshopech a dílnách. Další lekce povede přes on-line platformy. Zúčastní se však závěrečného workshopu v březnu.

„Prohloubení praktických zkušeností mladých scenáristů a režisérů s televizními žánry považujeme za zásadní věc pro úspěšnou budoucnost české audiovizuální tvorby,“ přiblížil ředitel vývoje České televize Jan Maxa.

Jméno studenta, který představí osmi až šestnáctidílný seriál na programové radě České televize, pak bude známo v červnu. V komisi, která vybere vítěze, zasedne kromě Harolda Aptera děkan pražské FAMU Pavel Jech, děkanka Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Jana Janíková, profesor brněnské JAMU Jan Gogola a zástupci České televize.