Famufest exponuje studentský film

Svátek studentského filmu začíná (zdroj: ČT24)

Kudy se ubírá studentský film? Odpověď naznačuje každý rok přehlídka FAMUfest, kterou si studenti filmové a televizní akademie pražské FAMU organizují sami od A do Z. Letošní, dvaatřicátý ročník se koná s podtitulem „exposed".

V přehlídce toho nejlepšího, co studenti FAMU za rok natočili, vyfotili nebo napsali, soutěží osmnáct snímků. Vítěze vybere porota, v níž zasedne mimo jiné ředitel karlovarského festivalu Jiří Bartoška. Ve Varech byl uveden i loňský vítěz - komedie Parádně pokecal od režiséra a scenáristy Tomáše Pavlíčka, natočená s přispěním České televize. 

Hlavním hostem festivalu je francouzský režisér Guillaume Nicloux, zájemci z FAMU i veřejnosti si mohou poslechnout jeho přednášku o evropské filmové tvorbě. „Představí svůj nový film Valley of Love, který byl uveden na festivalu v Cannes,“ doplnil ředitel festivalu Luboš Rezler. 

„Letošní ročník se celý odehrává na Letné. Stěžejní jsou tři festivalová centra: Bio Oko, kde se promítá soutěžní sekce, poté malý sál na AVU s nesoutěžními filmy a také The Chemistry Gallery, kde je doprovodný hudební program a výstava katedry fotografie,“ upřesnil Rezler, kam se zájemci mohou na FAMUfest vydat. Přehlídka potrvá do 22. listopadu.