Mezipatra čekají dny, které otřásly světem

Dramata i lehké komedie, dokumenty i krátkometrážní experimentální snímky, uložené v letošních Mezipatrech, spojujuje opět queer tematika. Queer filmový festival se v šestnáctém ročníku zaměřil nejprve v Praze a pak v Brně na „dny, které otřásly světem“. Začínají 5. listopadu.

Téma šestnácté queer přehlídky je vypůjčené z názvu černobílého filmu Sergeje M. Ejsenštejna, rekonstrukce bolševické revoluce z roku 1928. Mezipatra v české premiéře uvedou drama Petera Greenawaye Ejzenštejn v Guanajuatu, který pojednává o zásadním pobytu sovětského režiséra v Mexiku. V Rusku novinka narazila na státní filmovou organizaci, které se nelíbí, že snímek se věnuje Ejzenštejnově homosexualitě.

Otřesy prožijí i hrdinové všech sekcí šestnáctých Mezipater. V hlavní soutěži celovečerních filmů například v americkém Bulváru, na němž Robin Williams potká mladičkého prostituta, nebo v thajské Výhodě posledního tahu o lásce a armádě, která je letos za Thajsko nominována na Oscara.

Retrospektivní část se vrátí ke čtyřem snímkům  ze 60. až 90. let minulého století, které mapují vývoj queer filmu v daném období. Patří sem třeba muzikál The Rocky Horror Picture Show z roku 1975.  Z dokumentů bude například promítnut Hříšník v Mekce s osobní účastí autora.

„Parvez Sharma je původem indický režisér, který ale dlouhodobě žije v Americe. Je gay, který byl už dříve muslimem prohlášen za bezvěrce. Tento film mapuje jeho cestu do Mekky, kam smí vstoupit jen praví muslimové, což on není. Navíc se na tomto místě nesmí natáčet, takže Sharmův snímek, ač je dokumentární, má prvky vyloženě akčního filmu,“ prozradil ředitel festivalu Mezipatra Pavel Bicek. K hostům letošního ročníku se řadí také barmský aktivista Aung Myo Min nebo britský youtuber Fox Fisher.

Začínají 16. Mezipatra (zdroj: ČT24)

Svou soutěž mají i krátké filmy, rozřazené do tematických bloků například o nonkonformní genderové identitě či s temnějšími snímky o mužské sexualitě. Vítězný celovečerní  i krátký film budou vyhlášeny na závěr pražské části Mezipater 11. listopadu. O den později se přehlídka přesune do Brna, kde „dny, které otřásly světem“ potrvají do 18. listopadu. Na závěr svou cenu udělí i diváci.