Fidlovačka možná přežije. Místo grantů nastoupí mecenáši

Díky mecenášům se podle ředitelky pražského Divadla Na Fidlovačce Elišky Balzerové podařilo zachránit budoucnost této scény. Její existence byla začátkem roku ohrožena, protože nedostala magistrátní grant. Nadále však platí, že Balzerová odejde z vedení scény.

„Podařilo se nám sehnat dva mecenáše, záměrně neříkám sponzory, díky nimž bude divadlo pokračovat i v příštím roce. Mě ve vedení vystřídá někdo jiný, kolega, který je s tímto divadlem již dlouho spjatý,“ řekla Eliška Balzerová. Zprávu prezentovala při děkovačce po odpoledním představení hry Fan Vavřincové Eva tropí hlouposti.

Balzerová v březnu oznámila, že v lednu příštího roku ve funkci ředitelky skončí. „Musím některé inscenace stahovat, protože nemám do budoucna na zaplacení autorských práv. Stejně tak si nemohu objednat například režiséry, protože každý má plný diář na dva roky dopředu. Tak velké divadlo zkrátka nemůže s takovým výhledem fungovat,“ uvedla tehdy Balzerová.

obrázek
Zdroj: ČT24

Grant nezískali za minulého vedení magistrátu

V poslední premiéře tohoto roku Divadlo Na Fidlovačce 10. prosince nabídne večer písní a mluveného slova s názvem Dokud se zpívá, ještě se neumřelo. Další reprízy jsou připraveny na 16., 26., a 29. prosince.

Podle Balzerové o získání magistrátního grantu rozhodují i lidé, kteří „nikdy v divadle nebyli“. Divadlu odmítla dát peníze grantová komise za minulého vedení pražského magistrátu. Fidlovačka byla po dvacetiletém chátrání a rekonstrukci v 90. letech znovu otevřena divákům 28. října 1998. Uměleckým šéfem je nyní režisér Pavel Šimák. Podobně ohroženo kvůli nedostatku financí je například pražské Divadlo Komedie.