Upíři a Vetřelec. Das Filmfest vysál německojazyčný film

Jaké filmy točí němečtí, rakouští a švýcarští tvůrci? Výtah z německy mluvené kinematografie nabízí už podesáté v Praze, Brně a letos i v Plzni Das Filmfest. Na programu je jeden z nejstarších evropských zvukových filmů legendárního Fritze Langa, ale i česká premiéra nového filmu režiséra Fatiha Akina.

Jednoznačně nejstarším titulem, který Das Filmfest představí, je ovšem němý Upír Nosferatu s Maxem Schreckem čili „Hrůzou“ v hlavní roli. Snímek z roku 1921 doprovodí při projekci živá hudba. Z archivů vylovil Das Filmfest také jeden z prvních německých zvukových filmů Vrah mezi námi. Natočil jej Fritz Lang, proslulý především antiutopistickou Metropolis

Naopak z novinek diváci uvidí v české premiéře poslední snímek Fatiha Akina Šrám, v němž se tento německý režisér opět vrací ke svému oblíbenému „tureckému“ tématu, jako v jeho předchozích dramatech Na druhé straně či Proti zdi (druhý z nich festival také uvedl). Na Oscara nominovaný rakouský režisér a scenárista Götz Spielmann osobně uvede svou ceněnou Odplatu, příběh o zločinu a trestu.

Odplata (2008, režie: Götz Spielmann)
Zdroj: Das Filmfest

Dokumentaristé se vydávají po stopách kontroverzního ultrapravicového politika Jörga Haidera, přinesou dosud nezveřejněné záběry ze zákulisí vznikající berlínské hudební scény v 70. letech a představí osobnost nedávno zesnulého oscarového stvořitele Vetřelce.

Das Filmfest promítne celkem tři desítky snímků v pěti tematických sekcích. Například sekce TOP 10 vybrala k desátým narozeninám přehlídky ikonické filmy německy mluvené kinematografie, třeba snímek Fitzcarraldo o síle ducha hraničící se šílenstvím v hlavních rolích s Klausem Kinskim a Claudií Cardinalovou či kontroverzní Funny Games od oscarového Michala Hanekeho.

Sekce Das Filmfest Speciál zase zařadila do programu Kafkovo doupě, sondu do světa paniky a psychózy podle textu Franze Kafky. O odlehčení se postará další upír - komorní komedie Upír na pohovce. Součástí přehlídky je i blok krátkých filmů.

Desátému Das Filmfestu patří od 21. do 25. října pražská kina Lucerna, Atlas a Ponrepo. Němčina zazní poprvé v plzeňské Besedě, a to od 26. do 28. října. Od 29. října do 1. listopadu pak osídlí festival brněnská bia Art a Scala.