Jako Profesionálové nebo Major Zeman. Hřebejk uvádí Místo zločinu Plzeň

Divákům se poprvé představí nový kriminální seriál České televize. Šestidílná série Místo zločinu Plzeň nechá nahlédnout pod ruce vyšetřovatelů regionálního kriminalistického oddělení. V čele policejního týmu stojí Lukáš Vaculík, jeho kolegy hrají Martin Stránský nebo Jan Zadražil. První díl Kapka krve sledujte v pondělí od 20:05 na ČT1.

„Vzorem nám byly klasické kriminálky sedmdesátých let, Profesionálové, Místo činu a v jistém smyslu i Major Zeman, ale bez těch ideologických zhůvěřilostí,“ říká režisér seriálu Jan Hřebejk.

Kumpánský humor

„Točili jsme trošku modernější verzi kriminálek, které jsme viděli v dětství a dospívání. S detektivy, kteří mají rádi humor, s podivnými vraždami a s mnoha podezřelými. Ale na nic jsem se nedíval znovu, dělali jsme to ve všech ohledech po svém,“ dodává Jan Hřebejk.

Scénář sepsal Martin Bezouška. Na diváky čeká šest dílů, šest případů, šestičlenný vyšetřovací tým. Navzdory třem ďábelským šestkám však nevytvořil duchařskou detektivku. Místo zločinu Plzeň sází na pestrost, uvěřitelnost a sympatické kriminalisty. 

„Naším cílem bylo vytvořit regionální kriminálku, která bude tažená týmem detektivů, mezi nimiž panují kamarádské až kumpánské vztahy, které jim pomáhají překonávat tragiku případů, které řeší. Důležitá byla pečlivá drobnokresba charakterů i zvláštní druh kumpánského humoru. Cílem bylo rovněž přiblížit atmosféru plzeňského regionu a nahlédnout do zajímavých lokalit tohoto kraje,“ říká producent Jan Štern.

Místo pozlátka živoucí postavy

Drahých aut a luxusních obleků ze západních kriminálek se diváci nedočkají. Tvůrci místo pozlátka slibují živoucí postavy. „Šlo mi o to, aby vlastní osobnost měl nejen kriminalistický tým, ale také podezřelí, pachatelé nebo oběti,“ říká Jan Hřebejk.

Divákům se představí šéf plzeňské kriminálky plukovník Karel Drtina (Lukáš Vaculík) nebo kapitán Tomáš Karas (Jan Zadražil). Nejstarším členem kriminalistického oddělení je major Vladimír Šimek (Vladimír Kratina), dalším kolegou je Viktor Knapp (Martin Stránský).

Ženský element zastupuje kapitánka Mirka Ondrová (Berenika Kohoutová). Nejmladším členem týmu je kapitán Jakub Lepší (Vladimír Polívka). Kromě nich se v seriálu objeví Bára Kodetová, Jitka Čvančarová, Tereza Brodská či Zuzana Vejvodová.

První díl seriálu se jmenuje Kapka krve. Mladá a atraktivní manželka mocného podnikatele je surově zavražděna ve svém bytě. A plzeňští vyšetřovatelé z oddělení vražd stojí před otázkou, zda jde o strašnou pomstu nebo o dílo psychopata.