Nebát se lišit. Český autorský šperk hledá zákazníky

Autorské šperky v Galerii ZÁŘÍ (zdroj: ČT24)

Autorský šperk nerovná se design, ale umění, které je navíc zbytečně přehlížené. Takový názor razí šperkařky z pražské galerie ZÁŘÍ. Už dva roky se snaží představovat nové tváře v oboru a poupravit lidem vnímání šperků. Svůj prostor dostala až do 16. října Slovenka Katarína Siposová, která se výstavou Kontexty pohybuje mezi autorským šperkem a konceptuálním uměním.

Autorský šperk je nějaká myšlenka, nějaký proces. A ten autor si ho zpracovává sám, kdežto design je navrhnutý a jde do série.
Markéta Šumová
šperkařka, Galerie ZÁŘÍ

Siposová se snažila nabourat klasické pojetí perlového náhrdelníku, který je jindy konvenční, srozumitelný a pro všechny známý. Umělkyně se představu snaží likvidovat, a proto sedm perlových náhrdelníků proměnila v prach. „V mém pojetí se náhrdelníky transformovaly. Jsou všude okolo nás – dýcháme je, bereme si je domů na šatech,“ vysvětlila Slovenka.

Konzervativní Češi?

Autorský šperk si neklade za cíl líbivost a následný prodej. Jeho tvůrcům jde především o uměleckou výpověď. Češi jsou beztak zvyklí chodit do zlatnictví a autorský šperk bojuje o přežití. Od designu se autorský šperk liší omezeným počtem existujících kusů.

České ženy mají však podle šperkařek z extravagance strach. Třeba podle Martiny Singerové v tuzemsku ani není pořádný trh, kde by se dalo uplatnit. Zákazníci navíc opravdu raději volí takový doplněk, který se jim hodí ke všemu. „Je to spíš o tom, aby se dal nosit,“ říká.