Adam Holý zkoumá expresivní ženy a intimní krajiny

Adam Holý zkoumá ženy a krajiny (zdroj: ČT24)

Fotograf roku 2014 podle cen Czech Grand Design Adam Holý vystavuje svoje nejnovější práce. Jeho expresivní ženské portréty, syrové akty a velkoformátové intimní krajiny nyní představuje expozice v pražské Polansky Gallery.

Výstava nových prací Adama Holého v Polansky Gallery se jmenuje Your God is Fear neboli Tvůj bůh je strach. Expozice se zaměřila na autorův zájem o expresivní ženské portréty a překvapivé obrazy krajiny.

Výstavě dominuje portrét malířky Renaty Machýčkové, která se pro snímek velmi výrazně nalíčila. „Je to určitý záznam happeningu té malby, toho líčení,“ říká Holý.

Stylizovanou estetiku lidského těla na výstavě střídají krajiny plné symbolických odkazů. Holý hledá inspiraci na horách, kde sídlili Keltové, nebo v tradici evropského romantismu.

Desítky momentů

Digitální technologie Holému umožňuje nafotit množství snímků ve vysokém rozlišení v krátkém časovém úseku. Výsledný obraz je pak složen z desítek momentů a utváří nový pohled na snímanou krajinu.

„Pohyb uvězněný ve strnulých obrazech se zviditelňuje ve virtuálním prostoru počítačového programu. Při sledování rozměrné mozaiky je divák pohlcený vykonstruovaným, umělým pohledem,“ napsal kurátor Jiří Havlíček.

Samotný proces tvorby a situace, při které fotografie vzniká, je pro autora mnohdy důležitější než finální dílo. „Líbí se mi, když se proplétají určité děje a fotografie se stane jejich součástí. Ta fotka je ve finále dále žijící moment,“ uvažuje Holý.

Volnou tvorbu Adama Holého už ocenila třeba porota Czech Grand designu. Za publikaci aktů The Overview Effect ho zvolila fotografem roku. Své fotografie úspěšně představil také na loňském berlínském veletrhu ABC.

Kromě vlastní tvorby se věnuje reklamní a módní fotografii. Fotil mimo jiné pro magazíny Vice a Variety, je také autorem filmových plakátů.