Bigger Splash spláchl v Benátkách i uprchlíky

V Benátkách se promítal Bigger Splash (zdroj: ČT24)

Na filmovém festivalu v Benátkách se představil další horký kandidát na Zlatého lva. Snímkem Bigger Splash hýbe nejen milostný trojúhelník, ale také uprchlická krize.

Aktuálních témat – ať už politických nebo sociálních – se řeší na letošním ročníku víc. Dokumentů nebo hraných snímků vycházejících ze skutečnosti je v programu více než polovina. Patří k nim i soutěžní Bigger Splash italského režiséra Luky Guadagninoho. 

Je to realita a byla už před několika lety. Už před dvaceti, třiceti lety jsme řešili přistěhovalce, válečné utečence. I přesto, že spousta lidí si myslí, že je lze ignorovat a potlačovat, my tuto myšlenku neuznáváme a téma migrantů otvíráme.
Tilda Swintonová
herečka

Situován je na italský ostrov Pantelleria, kde umělecká společnost Američanů (Tilda Swintonová, Dakota Jonhsonová, Ralph Fiennes a Matthias Schoenaerts) tráví luxusní dovolenou. Jejich život se protne s africkými a blízkovýchodními utečenci, lidé, kteří do Itálie připlouvají a nelegálně se skrývají na romantickém pobřeží, nedaleko vil smetánky. Závěrečná smrt jednoho ze čtveřice pak tvoří paralelu k tragédii na pobřeží – úmrtí sedmi imigrantů. Příběh krásných bílých lidí se najednou stává banálním.

Matthias Schoenaerts, Tilda Swintonová, Dakota Johnsonová, Ralph Fiennes
Zdroj: Mezinárodní filmový festival v Benátkách/Paolo Roversi

Od premiéry sbírá Bigger Splash řadu pozitivních ohlasů. Zastínit ve výběru Zlatého lva by ho podle kritiků mohla jen Dívka z Dánska, transgenderová novinka Toma Hoopera, držitele Oscara za Královu řeč. O tom, kdo se na benátském festivalu nakonec prosadí, rozhodne porota už 12. září.