Lidská anomálie? Rádi se podíváme! Kratochvílova freak show dorazila do Prahy

Nejtlustší muž na světě, vousatá dáma anebo lachtaní chlapík patří do fotografického cyklu Sideshow českého fotografa Antonína Kratochvíla. Ten je po čtyřiceti letech vytáhl z domácího archivu a podivíny, kteří z tělesného handicapu udělali přednost, vystavuje do 5. října v pražské Galerii U Prstenu. Poté se snímky přesunou do Brna.

Většinu snímků pořídil světoznámý fotograf v roce 1973 v malém městečku na Floridě. Právě tam se totiž shromažďovali tzv. freaks (podivíni s různým druhem tělesných handicapů). Majitelé sideshows z nich udělali živé atrakce bavící publikum, jež neváhalo utratit nemalý peníz za to, aby spatřilo něco kuriózního.

Např. nejtlustší muž na světě Michael Walker vydělával až 30 tisíc dolarů ročně za to, že publiku dovolil, aby ho pozorovalo ve skleněné maringotce. Za 50 centů si mohli lidé vyfotit, jak leží na posteli. „Jen ležel a oni ho museli vždycky jako těsto převalit na druhou stranu, aby se mu nenabouraly vnitřnosti,“ vzpomíná Kratochvíl.

Sideshow je umění a způsob životního stylu. Lidé, kteří ho tvořili, od jara do podzimu kočovali ve svých karavanech po celých Státech a ukazovali své anomálie a artistická čísla každému, kdo projížděl kolem. Bylo to fascinující, protože freak people byli zvyklí své nedostatky před světem ukrývat, a takto dostali šanci být jeho součástí a ještě si k tomu vydělat.
Antonín Kratochvíl

Český umělec se k freaks komunitě dostal po zhlédnutí talk show Davida Frosta. V prostředí karnevalů a cirkusů nakonec strávil jeden rok. Zachytil tak svět tvořící pro někoho lehce zvrácenou součást americké lidové kultury první poloviny 20. století. Dnes již tento druh zábavy neexistuje, poslední sideshow byla představena koncem 70. let.

Sideshow Antonína Kratochvíla (zdroj: ČT24)