S festivalem v Benátkách to může jít jen z kopce

Pod vrcholem Mount Everestu začal 72. ročník festivalu v Benátkách. Zahájení tak propojilo dvě nej: snímek o boji horolezců s nejvyšší horou na světě odstartoval nejstarší filmovou přehlídku. Na trase od Everestu ke Zlatému lvovi diváci žádného zástupce české kinematografie nepotkají, pokud se nepočítá koprodukční účast na jednom ze soutěžních snímků.

Drama Everest uvede herec Jake Gyllenhaal, který v příběhu podle skutečné události z roku 1996 ztvárnil jednoho z účastníků tragické expedice. Titul režírovaný Baltasarem Kormákurem nepatří k soutěžním.

O Zlatého lva se naopak bude snažit Marguerite, také inspirovaná skutečností. Připomíná americkou sopranistku Florence Foster Jenkinsovou, která se proslavila tím, že vůbec neuměla zpívat, přesto se jí podařilo vyprodat Carnegie Hall. Na francouzsko-belgickém snímku režiséra Xaviera Giannoliho se podílela i Česká republika, při natáčení Paříž dvacátých let suplovala Praha. Do českých kin se dostane Marguerite 24. září, stejně jako Everest.

Producent filmu o Marguerite (zdroj: ČT24)

Do hlavní soutěže se dostala také mafiánská Black Mass: Špinavá hra s Johnnym Deppem nebo The Danish Girl, životopisné drama dánského malíře Einara Wgenera a jeho ženy, v němž si zahrál držitel letošního Oscara v kategorii nejlepší herec Eddie Redmayne. Zlatou sošku dostal za jiný životopisný snímek - příběh vědce Stephena Hawkinga.

Nejlepší snímek bude vybírat osmičlenná porota v čele s mexickým režisérem Alfonsem Cuarónem, jehož později oscarová Gravitace  loni přehlídku otvírala. Lva pro nejlepší film si odnesl Holub, který seděl na větvi a přemýšlel o životě od švédského režiséra Roye Anderssona.

Letošní ročník zaplní italské Benátky filmem do 12. září.

Začal 72. festival v Benátkách (zdroj: ČT24)