Václav Havel se díky fotografovi Jiřímu Jírů vybarvil

Václav Havel s Billem Clintonem na pivu anebo s Rolling Stones při jejich prvním koncertě v Česku patří ke známým snímkům zachycujícím prvního českého prezidenta. Na výstavě v Českém centru Praha jsou k vidění vedle těch, které veřejnost zatím neměla možnost vidět. Jejich autorem je Jiří Jírů, oficiální fotograf Václava Havla.

Pro Kancelář prezidenta republiky fotil Jírů sedm let, mezi lety 1993 a 2000. V hradním archivu je z jeho působení uloženo na tři tisíce negativů. Na aktuální výstavu vybral Jírů 43 snímků, včetně těch, které dosud vystaveny nebyly. Například z návštěvy ruského prezidenta Borise Jelcina na Pražském hradě nebo z Havlova setkání s diplomatem a laureátem Nobelovy ceny míru Henry Kissingerem v jeho newyorském bytě.

Jírů vytváří kolorované fotografie, které označuje za fotoobrazy. „Z původních barevných negativů zhotovuji černobílé zvětšeniny, které tónuji do sépiové barvy a nakonec ručně koloruji některé detaily podle původních barev,“ popisuje postup práce. 

Koncept výstavy nazvané Václav Havel objektivem Jiřího Jírů vychází z prezentace fotografií v pražkém Domě U Černé Matky Boží v roce 1993. Výběr zdokumentovaných momentů ze života prvního českého prezidenta je v Českém centru Praha k vidění do 2. října.

Václav Havel objektivem Jiřího Jírů (zdroj: ČT24)