Tygr Bartoška utíká od manželky. Balzerová to ale myslí dobře

Bartoška se vrací v Teorii tygra (zdroj: ČT24)

Jiří Bartoška se vrací před filmovou kameru. Spolu s kolegyní Eliškou Balzerovou točí komedii pro muže, kteří mají zkušenost s manželstvím, a pro ženy, které mají zkušenosti s muži. Teorie tygra je příběhem o partnerské krizi a ve spolupráci s Českou televizí ji připravuje Radek Bajgar, který už si podobnou práci vyzkoušel na seriálu Neviditelní.

Pojem „road movie“ většinou slibuje auto, mnoho destinací a mladé rozesmáté lidi vyrážející za zábavou. V Teorii tygra se na cestu vydává šedesátiletý muž, který si usmyslel, že chce ve svém věku převzít kontrolu nad životem, který mu vzala manželka. Riskuje i navzdory tomu, že může ztrati vše. Jenže jeho choť to přece myslela dobře, jen za něj převzala odpovědnost za manželství, protože muži toho podle ní nejsou schopni.

Vždyť ona to myslela dobře…

„Revolta starého pána rozkolísá zavedené pořádky i v rodinách jejich dětí. Mladí by si to rádi zařídili lépe, ale zničující rodinná strategie pomalé přeměny z tygrů na králíky má hluboce zapuštěné kořeny,“ popisují tvůrci.

Bartoška utíká na voru, protože nechce dopadnout jako tchán, který raději zemřel, než aby dál snášel diktát babičky Ivy Janžurové. Proto volí tygří volnost, ačkoliv není nejmladší. Tygr je totiž samotář, který žije jen svým životem. Žádná pravidla smečky a samici vedle sebe snese maximálně na dva týdny. A to musí být v říji.

Komedii o tom, že partnerství po mnoha letech muže dojít dech, napsal Radek Bajgar spolu s Mirkou Zlatníkovou. V příběhu se podle dvojice najdou jak ženatí, tak vdané. Muži dobře ví, o čem je manželství, a ženy zase dobře znají muže. Jak jim to funguje na plátně se zjistí příští rok v březnu.