Zemřel skladatel a kytarista Ota Petřina

Zemřel skladatel a kytarista Ota Petřina. Odešel v sobotu ve věku 66 let. Mezi jeho nejznámější skladby patří Nautilus z repertoáru Václava Neckáře nebo Motorest v podání Petry Janů. Před pěti lety vstoupil do Beatové síně slávy.

Hudbu a texty psal například pro Václava Neckáře, Petru Janů, Luboše Pospíšila nebo skupinu C&K Vocal. Spolupracoval také s Golden Kids. Mezi jeho největší autorské hity patří Nautilus, Motorest nebo Marilyn, Good-Bye. Proslavil se hlavně jako skladatel pro hvězdy českého popu, podle znalců byl také jedním z nejlepších rockových kytaristů v zemi.

Svůj vztah k rocku dával najevo i svým vzhledem, kvůli monumentálním vlasům, které odmítal ostříhat, nesměl za totality 14 let vystupovat a pracoval pouze ve studiu.

Vystudoval pražskou konzervatoř, poté pracoval v hudebním divadle Rokoko a Tanečním orchestru Československého rozhlasu. Později hrál v orchestru tria Golden Kids (Marta Kubišová, Helena Vondráčková, Václav Neckář), pro které také psal své první písně.

Poté několik let vedl Neckářovu doprovodnou kapelu Bacily. Zároveň psal písně pro různé interprety. Spolupracoval s textařem Zdeňkem Rytířem a básníkem Pavlem Vrbou. Náročnější skladby zařadil na své sólové desky Super-robot (1978) a Pečeť (1983).