Fanoušek země Oz vypsal milionový hon na odcizené Dorotčiny střevíčky

Dekádu stará loupež vzácné filmové relikvie - střevíčků, které během natáčení hudebního filmu Čaroděj ze země Oz (1939) okusily nožku Judy Garlandové, představitelky malé Dorotky, nedala spát štědrému milovníku americké kinematografie. Za jejich nalezení a navrácení do muzea v Minnesotě slíbil odměnu milion dolarů.

„Vrať mi moje střevíčky! Já jsem jediná, kdo je může nosit!“ spílá ježibaba malé Dorotce v klasickém příběhu. Návrat obuvi požadují i v Grand Rapids, městě, odkud pochází představitelka slavné filmové role Judy Garlandová. Během natáčení snímku Victora Fleminga protančila čtyři páry, jeden z nich byl pak vystaven v místním muzeu věnovaném známé herečce. Střevíčky však neznámý pachatel před deseti lety zcizil.

„Jsou jedním z amerických symbolů. A doufáme, že je dokážeme vrátit do původní podoby pro další generace,“ říká o rekvizitě z oscarového muzikálu ředitel muzea John Kelsch. „Nade vší pochybnost se jedná o nejdůležitější rekvizitu v dějinách filmu,“ jsou si v muzeu jistí historickým významem bot, které v expozici nahradila replika.

Události v kultuře: Milion za Dorotčiny ukradené střevíce (zdroj: ČT24)

K nápravě trýznivé situace se po letech rozhodl přispět i anonymní fanoušek světa „tam za duhou“, který za nalezení střevícků či informaci vedoucí k jejich vypátrání nabídl celý milion dolarů, tedy v přepočtu zhruba 25 milionů korun. Ukradené botky se tak staly ještě dražší než jiný z původních párů, který se vydražil za necelých sedmnáct milionů korun.

Filmový historik John Fricke, který se na zemi Oz specializuje, říká, že závratná cena je dána „nesmírným emotivním vlivem téměř na každého, kdo film za posledních 76 let viděl“. A kdo ví, možná jsou botky opravdu kouzelné.