Van Goghův smutek trvá i po 125 letech

Dodnes se spekuluje o tom, zdali se světoznámý malíř Vincent van Gogh zabil sám, nebo byl úmyslně postřelen. S jeho smrtí však přišel výtvarný svět o výrazného představitele postimpresionismu. Autor 900 pláten a 1100 kreseb zemřel 29. července a veřejnost si tak připomíná 125 let od jeho smrti.

125 let od smrti van Gogha (zdroj: ČT24)

Nizozemský malíř kreslil jako o závod a za svůj krátký život stihl namalovat stovky pláten. Činil tak údajně proto, aby unikl démonům. Van Gogh trpěl silnou depresí a na vlastní přání se dokonce léčil v léčebně pro duševně nemocné pacienty v Saint Rémy v Provence. Právě prostředí ústavu a jeho zahrady se mu v jeho posledním období života staly inspirací a společně s přírodou tvořily nejsilnější pilíř jeho tvorby.

  • Z této éry pochází např. obraz Zelené obilí, které má k dispozici pražská Národní galerie.
  • Snažil se na něm zachytit zneklidňující atmosféru žitného pole s keři a oblohou.
  • Tajemným přítomnem je na plátně jihofrancouzský vítr, který pole rozechvívá.
  • Na první pohled příjemné letní poledne v provensálské krajině tak za sebou skrývá neklid umělce, kterého sžírala psychická nemoc.

Kolem roku 1880 maloval rodák ze Zudertu stále v rodné krajině, pak ale přesídlil do Paříže, kde spolu s bratrem obýval domeček na Monmartru. V hlavní francouzské metropoli se také sblížil s uměleckým prostředím a jeho představiteli, např. s Paulem Gauguinem či Edgarem Degasem. Změna prostředí mu otevřela rozhledy, a tak začala jeho cesta k (post)impresionismu.

Van Gogha má veřejnost často spojeného s historkou o uříznutém uchu. Kvůli psychické poruše si prý uřízl kus levého ucha, které následně zabalil a jako dárek nechal na vrátnici domu, kde bydlela jedna z jeho bývalých prostitutek. Jiná verze zase říká, že si kus ucha usekl při hádce s kolegou Gauguinem, nebo že mu ho šavlí usekl právě on. Další teorie hovoří o jiných důvodech: nešťastná láska, deprese nebo bratrova svatba - malíř se prý bál, že zůstane sám a bez peněz.

Spoustu nejasností je také kolem umělcovy smrti. Podle některých pramenů se v 37 letech dvakrát postřelil do hrudníku. Jenže autoři knihy Van Gogh: Život Steven Naifeh a Gregory White Smithe zase tvrdí, že výtvarníka postřelili nešťastnou náhodou na poli dva chlapci a on se je pak snažil chránit před potrestáním. Jeho poslední slova bratrovi zněla: „Smutek potrvá navždy.“

Vydáno pod