V Haagu pláče Saul, už ví, že je

Mezinárodnímu týmu expertů se po padesáti letech pochyb a osmi letech práce podařilo potvrdit autenticitu Rembrandtova plátna David a Saul. Starozákonní výjev, který jeho majitelé v minulosti rozřezali a znovu sešili, se nyní v haagském muzeu Mauritshuis znovu představuje na speciální výstavě.

Na intimním výjevu budoucí král David hraje na harfu pro stárnoucího panovníka Saula. Ten si, dojatý hudbou, utírá slzu závěsem. Pozice postav, mistrné zvládnutí šerosvitu a původ směřovaly do dílny jednoho z nejlepších barokních malířů, Holanďana Rembrandta van Rijna. O autorství díla ale až do letošního roku vládly pochyby.

UDÁLOSTI: Znovunalezený Rembrandt (zdroj: ČT24)

Rembrandtova malba Saul a David vznikla ve dvou etapách v polovině 17. století a poprvé se objevila v roce 1830 na pařížské aukci. Obchodovalo se s ní několik dekád a v této době také podle odhadů kunsthistoriků došlo k rozříznutí obrazu na dva kusy – jeden se Saulem a jeden s Davidem – a k jeho následnému sešití. „Obraz je ve skutečnosti vytvořený z patnácti kusů plátna. Tři hlavní a pak ještě kousky na doplnění. Opravdová slátanina,“ uvádí ředitelka muzea Mauritshuis Emilie Gordenkerová.

Rembrandt, který přestal být Rembrandtem

V roce 1898 obraz koupil pro sbírky muzea Mauritshuis jejich ředitel Abraham Bredius a ani on nepochyboval o tom, že pořizuje mistra nizozemského zlatého věku. Ke zpochybnění autorství došlo teprve v padesátých a šedesátých letech, kdy uznávaný znalec Rembrandtova díla Horst Gerson rodáka z Leydenu jako možného autora vyloučil.

„Nemohl identifikovat obraz Rembrandta, protože tam vlastně ani žádný jeho obraz nebyl,“ vysvětluje restaurátorka starozákonního výjevu Carol Pottaschová; rozřezání a dodatečné nastavování obrazu včetně souvisejících restaurací totiž obraz výrazně pozměnily. „Obraz byl přemalován, ztratil barvu, jeho původní rozměry se v minulosti měnily. Zacházelo se s ním strašně i při minulých restaurováních,“ uvádí profesor Joris Dik z Technické univerzity v Delftu.

Na vlastní dlaně

Odkrýt zapeklitou historii slátaného plátna pomohl speciální skener, který funguje na stejném principu jako zrychlovač částic v Hamburku. „Až teprve teď po odstranění dalších vrstev můžete vidět originální obraz,“ doplňuje restaurátorka Pottaschová.

Znovuobjeveného Rembrandta mohou zhlédnout návštěvníci muzea Mauritshuis na speciální výstavě, která potrvá až do září. Obraz je vystavený poprvé od roku 2007 a na oslavu starozákonní malby muzeum připravilo i 3D kopii originál; přesný duplikát Davida a Saula budou moci návštěvníci osahat vlastníma rukama.