Cestovat časem a zabít Kung Führera lze jedině na dinosaurovi

Triceratops se samopalem, Adolf Hitler, jízda na zádech dinosaura a do toho cestování časem přes klávesnici počítače osmdesátých let. Nesmysl? Naopak, filmařská realita. To vše a mnohem víc lze nalézt v novém snímku Kung Fury. Film uctívající béčkové akční trháky vidělo za tři dny na internetu skoro jedenáct milionů diváků. Švédskému režisérovi Davidu Sandbergovi se na projekt podařilo díky fanouškům shromáždit 630 tisíc dolarů.

Kung Fury (zdroj: ČT24)

Býval obyčejným policistou. Poté, co přežil uštknutí kobry i úder blesku, se z něj stal obávaný ninja, který se vydává do minulosti, aby dal lekci Adolfu Hitlerovi. Kung Fury je pompézní a přiznaně absurdní oslavou žánru, který v osmdesátých letech dominoval VHS kazetám po celém světě.

Působivost filmu umocňuje kanibalizace celé řady žánrových atributů, jako je rozostření obrazu, které vykazovaly VHSky po příliš častém přehrávání, přehnaná barevnost nebo syntetizátorová hudba. Všechno je účel a všechno také dokonale funguje. Takovou recesi vzalo za svou několik tisíc filmových fandů po celém světě a přispěli režisérovi finančně, aby mohl svůj půlhodinový trhák natočit.

Kung Fury
Zdroj: ČT24/Wikipedie

David Sandberg neponechal nic náhodě. K propagaci snímku přizval někdejší hvězdu Pobřežní hlídky Davida Haselhoffa, který na sebe vzal roli mluvícího auta, ale nazpíval pro film i píseň. Videoklip se natáčel u režiséra ve sklepním studiu a vše se natáčelo na klíčovacím pozadí. Filmař začínal s minimálním rozpočtem a musel šetřit.

Se všemi nesnázemi se Sandberg popral: napsal si scénář, sám se obsadil do hlavní role a natočil většinu filmu. Vyplatilo se. Jeho debut je hitem. Můžete ho posoudit i sami.