Ve zlínském Zlatém střevíčku si udělalo hnízdo Stěhovavé ptáče

Mezinárodní filmový festival pro děti a mládež ve Zlíně dopromítl poslední film, uklidil promítačku a zhasl sály. Ale co bylo hlavní, a to že rozdal ceny. Zlatý střevíček za nejlepší dětský hraný film si odnáší francouzsko-belgický snímek Stěhovavé ptáče režiséra Oliviera Ringera. Cenu města Zlína si svými hereckými výkony zasloužili představitelé muzikálu Volání moře ze Srí Lanky. Dětská porota si nejvíce oblíbila australské Papírové vlaštovky. Záznam předávání cen odvysílá ČT2 v sobotu 6. června v 17:45.

Do Zlatého jablka se díky divákům zakousl autor OUTsiderů Gren Wells. Coby nejúspěšnější animovaný film bylo vyhodnocené ruské Chůva prasátko. Cena za celoživotní dílo patří německému herci Jürgenu Prochnowi a český ilustrátor Adolf Born pro změnu získal uznání za tvůrčí přínos ve filmové tvorbě pro děti a mládež.

Adolf Born převzal cenu za celoživotní přínos (zdroj: ČT24)
  • Nejlepší hraný film pro mládež: Výchova (Ernesto Daranas)
  • Nejlepší mládežnický herecký výkon v kategorii hraného filmu pro mládež: Mina (Yosef Baraki)

Bodoval třeba i animovaný snímek Slon a kolo a cenu mladého tvůrce do 35 let od středy patří Jacobu Freyovi za počin Dárek. Mládežnickou porotu oslovila Moje malá sestra, švédsko-německé drama o dospívání. 

Letos navštívilo festival 120 tisíc návštěvníků. Ve srovnání s loňským rokem došlo u filmových projekcí k nárůstu o 4 tisíce návštěvníků (10 procent), u akcí doprovodného programu o 9 tisíc návštěvníků (9 procent). Festivalový program nabídl celkem 175 filmů v premiérovém uvedení. Proběhla také tradiční dražba filmových klapek. Zájemci za ně celkem vydali přes milion 656 tisíc korun.

Pohádkový Vorlíček

Pravidelným hostem zlínského festivalu bývá režisér a scenárista Václav Vorlíček, tvůrce mnoha příběhů pro děti a mládež, třeba pohádky Tři oříšky pro Popelku, komedie Dívka na koštěti nebo seriálu Arabela. V závěrečný den festivalu slaví osmdesáté páté narozeniny, v rozhovoru pro ČT zavzpomínal nejen na začátky zlínské přehlídky:

Vorlíček: Humor mých filmů je mezinárodně srozumitelný (zdroj: ČT24)

Na programu 55. ročníku Zlín Film Festivalu bylo 363 snímků z 50 zemí. Projekce a doprovodné akce pokračují ještě 4. června.