Pestrobarevné sukně, tanec a temperament. Khamoro je zpět

Centrem Prahy dnes po roce znovu prošel průvod stovek romských muzikantů, zpěváků a tanečníků v pestrobarevných kostýmech. Účinkující světového romského festivalu Khamoro neboli Slunce, jehož 17. ročník začal v neděli na pražské Náplavce, za zpěvu a tance prošli z Václavského na Staroměstské náměstí.

Čelo krojovaného průvodu s národními vlajkami účastnických států festivalu v Havířské ulici vystřídal kočár s koňmi. Neseděla v něm však avizovaná hvězda romské muziky Věra Bílá. Zpěvačka známá nejen v Česku, ale i v cizině podle pořadatelů vystoupí dnes večer v pražském klubu Roxy. Na koncertu tradiční romské hudby se představí také ruská skupina Ilo či Mahala Rai Banda z Rumunska.

Průvod se zastávkami na Ovocném trhu a v Celetné ulici nabídl možnost na jednom místě slyšet širokou škálu žánrů - písně ruských Romů, španělské kytary a rytmy flamenca či balkánskou dechovku. Produkci přihlížely davy lidí, zejména turistů, mnozí z nich si účinkující fotili na mobilní telefony nebo tablety. Celkem se k defilé připojilo na tři stovky muzikantů a tanečníků.

Průvod vyrazil na svou pouť metropolí poprvé v roce 2001. Letošní přehlídka vyvrcholí v sobotu večer od 20 hodin galakoncertem v pražském klubu SaSaZu. Na něm vystoupí Věra Bílá a skupiny Ilo, Mahala Rai Banda, Tamburitza of Danube, Flamenco Aire Quintero, Šukar a Romaneno. Hostem bude zpěvák Jan Bendig. Součástí Světového romského festivalu Khamoro byl letos poprvé také hiphopový koncert.

Ve středu v pražském Lucerna Music Baru vystoupil například rapper Vladimir 518 společně s Mikem Trafikem a Refewem nebo skupina mladých Romů ze Srbska Roma Sijam, která ve své vlasti vyhrála talentovou soutěž. Součástí festivalu byla řada dalších koncertů různých žánrů, gypsy jazzu, klasické hudby i tradiční romské hudby.

Podruhé se festival uskutečnil také v Plzni, tentokrát jako součást aktivit souvisejících s jejím titulem Evropské hlavní město kultury 2015. Letos se poprvé akce v obou městech konaly souběžně. Plzeňská část festivalu se uskutečnila od 26. do 28. května.