Quadriennale čichá čichá Glastonbury

Galerie Jaroslava Fragnera v Praze rozkrývá síť festivalu v Glastonbury spletenou ze tří hlavních nití: hudby, počasí a politiky. „Festival spjatý s idylickým somersetským venkovem je utvářen jeho nezaměnitelnou topografií prostoupenou staletími mýtů a legend a sám se podílí na jeho dalším utváření,“ prohlašují galeristé. Do atmosféry jedné z nejepičtějších hudebních událostí roku se návštěvníci mohou vcítit až do 28. června v rámci „předochutnávky“ 13. ročníku Pražského Quadriennale.

Pražské Quadrienale odkrývá Glastonbury (zdroj: ČT24)

Instalace představuje dosud nepromítaný záznam natočený v Glastonbury v minulém roce a klade si za cíl zachytit komplexitu ohromné infrastruktury akce prostřednictvím pohledu na ideály a scénografii sdíleného prostoru.

Glastonburry má kořeny v kultuře hippies, dokázal se však adaptovat i do současnosti a stále zůstává platformou různorodosti, která uspokojí takřka každého příznivce muziky. Mnoho lidí přijíždí na sommersetský venkov i kvůli tomu, aby zažívali společenské příběhy, propagovali zelenou politiku a užívali si pětidenní porci bláta a zábavy. Festival se od doby svých skromných začátků v 70. letech výrazně rozrostl a v roce 2014 přilákal až 175 tisíc návštěvníků.

Na celém projektu se spolu s Pražským Quadriennale (18. června) podílelo Victoria and Albert Museum.

Letos se zelená pole rozduní mezi 24. a 28. červnem. Mezi headlinery patří Foo Fighters, Pharrell Williams, Kanye West nebo The Who.

Pražské Quadriennale scénografie a divadelního prostoru je největší světová akce, která zkoumá oblast scénografie v celé její šíři – od scénického umění, přes kostýmní, světelný a zvukový design až po nové scénografické přístupy, jako site specific, aplikovaná scénografie, pouliční performance, kostým jako performance a mnohé další.

Už od roku 1967 Pražské Quadriennale každé čtyři roky mapuje a představuje nejnovější trendy scénografie i architektonické práce s divadelním prostorem. Jádro této mezinárodní akce tvoří výstava více než 60 zemí z celého světa.