Žáček a Kolíbal si kolem svých děl omotali Zlatou stuhu

Literární soutěž Zlatá stuha udělila básníku Jiřímu Žáčkovi a sochaři a kreslíři Stanislavu Kolíbalovi cenu za celoživotní dílo. Zlatou stuhu jako ocenění knih pro děti a mládež získalo celkem dvanáct titulů. Cenu za nakladatelský počin si odnesl Baobab za knihu přibližující život a dílo Miroslava Šaška s texty Martina Salisburyho, Olgy Černé a Pavla Ryšky.

Jiří Žáček si cenu za celoživotní dílo vysloužil sepsáním mnoha pohádek, básnických sbírek či učebnic pro děti. Brzy devadesátiletý Kolíbal se sice řadí k významným představitelům konceptualismu, ale je také ilustrátor knih. Pro děti ilustroval například Pohádky pro obě uši (1978) nebo Španělské pohádky (1984).

Ocenění dále převzaly spisovatelky Daniela Fischerová (Pohoršovna) a Daniela Krolupperová (Zločin na Starém Městě pražském) a František Tichý v kategorii literatura faktu za knihu Princ se žlutou hvězdou, která přibližuje život a tvorbu nadaného pražského chlapce, který byl internován v terezínském ghettu a v necelých 17 letech zavražděn v koncentračním táboře Birkenau.

Cenu dostal také třeba kolektiv autorů Dějin československého komiksu 20. století, výtvarnice Andrea Tachezy, Tereza Ščerbová a Marie Štumpfová a výtvarník Jiří Franta za oceňovanou publikaci Proč obrazy nepotřebují názvy.

Výroční cena Zlatá stuha existuje už více než 20 let a představuje jedinou cenu v Česku zaměřenou výhradně na dětskou literaturu. Zlatá stuha chce být garantem kvalitních dětských knížek a sloužit i jako doporučení rodičům či učitelům. Odborné poroty letos vybíraly ze 150 přihlášených knih.