Kvo kvo quo vadis, Říme? Romulus vládne slepicím

Západoněmecká říše se hroutí, germánská vojska jsou za humny a Romulus Veliký sype slepicím. Kam povede tahle komedie antických rozměrů? Do hořké hry o moci a smyslu politiky se pustilo pražské Divadlo ABC.

Ošidné je přesvědčení, že absolutní moc dává právo rozhodovat o osudu všech, plyne poučení z historické, ale zároveň velmi současné hry švýcarského dramatika Friedricha Dürrenmatta. Titulního hrdinu, římského císaře Romula Velikého, více než vládnutí zajímá chov slepic, jimž dává jména po osobnostech římské historie.

„To jeho nicnedělání je promyšlená strategie ke zničení světa,“ podotýká dramaturgyně Věra Mašková, že Romulovo politické ignorantství není bez následků. Je císař humanistou a přemýšlivým vládcem, nebo anarchistou a šílencem? Názory na něj se v průběhu hry několikrát dramaticky změní.

„Romulus má předobraz třeba v našem Švejkovi. Slepice v inscenaci banalizují a dokreslují absurditu celé situace,“ domnívá se režisér Ondřej Zajíc. „Myslím, že slepice jsou ideálním zvířátkem pro dokreslení Romulovy nestátnickosti i pro jeho vědomou degradaci vážnosti císařského majestátu. Neumím si představit, že by místo brodění se ve slepičincích choval v čisťounkých stájích ušlechtilé arabské hřebce,“ dodal Aleš Procházka, herecký představitel flegmatického císaře.

Romulus Veliký vládne v Divadle ABC (zdroj: ČT24)

Dürrenmatt, dramatik 20. století, si konec antiky vybral jako kulisu pro hru o politice - komickou a hodně současnou. Na scénu Městských divadel pražských se jeho Romulus Veliký vrací, uveden tu byl v polovině 60. let. Tehdy vladaře-chovatele ztvárnil Václav Voska.

V novém nastudování uvedlo Divadlo ABC hru poprvé o víkendu, první repríza se odehraje v pondělí 25. května.