Diadém velvyslancovy ženy vydražili za milion a půl

Diamantový diadém, který nechal téměř před sto lety pro svoji ženu vyrobit velvyslanec Československé republiky Vojtěch Mastný, se dnes v aukci síně Dorotheum prodal za 1,44 milionu korun. Mastný stál v čele československé delegace, která byla v září 1938 přizvána do Mnichova, ale vlastních rozhovorů mezi představiteli Německa, Francie, Velké Británie a Itálie se nezúčastnil.

Diadém představuje mistrovské dílo, které bylo s největší pravděpodobností vytvořeno počátkem 20. století v některém z předních evropských klenotnických domů v Londýně či Berlíně. Diadém tvoří tisícovka diamantů v celkové hmotnosti přibližně 12 karátů. Diamanty jsou zasazeny do platiny, uprostřed je osm velkých diamantů starého briliantového brusu. „U této položky jsme očekávali zvýšený zájem, protože jde o neobvyklý a mimořádně hodnotný šperk se zajímavým příběhem,“ uvedla ředitelka české pobočky aukční síně Dorotheum Mária Gálová. Podle ní se na českém trhu s uměním něco podobného objevilo zřejmě poprvé.

Vojtěch Mastný totiž stál v čele československé delegace, která byla v září 1938 přizvána do Mnichova, ale vlastních rozhovorů mezi Adolfem Hitlerem, Éduardem Daladierem, Nevillem Chamberlainem a Benitem Mussolinim se nezúčastnil. Výsledkem schůzky byla mnichovská dohoda o rozbití Československa. Zatímco za první republiky dělal Mastný vyslance v Londýně, Římě a naposledy i v Berlíně, po válce byl krátce uvězněn a po únoru 1948 se stal politicky nepřijatelnou osobou.

Čtyři zájemci o diadém, před sto lety byl běžným doplňkem účesu

O diadém v aukční síni soupeřili čtyři zájemci po telefonu z řad slavných aristokratických rodin v Evropě. „Přáli jsme si, aby tento klenot zůstal v rukou české majitelky, ale zřejmě ještě nenastala doba, kdy naše společenské špičky dokážou takový skvost docenit,“ míní Gálová. Prodej čelenky začal na 360 tisících korunách a po pár minutách se dostal na 1,2 milionu korun, což je konečná cena bez aukční přirážky.

Ve vyšších společenských vrstvách byl na přelomu devatenáctého a dvacátého století diadém neodmyslitelnou součástí úpravy účesu pro slavnostní příležitosti, jako byly například plesy, koncerty či velká rodinná setkání. V období mezi lety 1890 až 1920 byl téměř povinnou součástí společenského oděvu dámy při audienci u královského dvora.