Opěvovaný Adam Plachetka otevírá brány Pražského jara mladým umělcům

Praha - Jedinečného hostitele budou mít čtyři mladí pěvci při svém prvním vystoupení na Pražském jaru. Do Dvořákovy síně v Rudolfinu je po modrém koberci uvede nejzářivější česká operní hvězda současnosti, Adam Plachetka. Sólista vídeňské Staatsoper, který letos zažil debut v proslulé Metropolitní opeře v New Yorku, nad koncertem převzal uměleckou záštitu a před čtveřicí svých mladších kolegů sám vystoupí.

Je mu teprve třicet let a už ví, jak zní potlesk v milánské La Scale či nejvýznamnější americké operní scéně. Adam Plachetka ale na dobu, kdy sám dostal příležitost, nezapomněl. Proto se rozhodl publiku Pražského jara představit své mladší partnery z branže. „Nemyslím si, že je úplně zásadní, aby vás někdo představoval, ale rozhodně to může pomoct. Může si vás někdo dříve všimnout. To, čeho byste pílí dosahoval rok nebo dva, se může najednout urodit přes noc,“ vysvětluje proslulý basbarytonista.  

Adam Plachetka se osobně podílel na dramaturgii večera i výběru skladeb. Společně se sopranistkou Michaelou Kuštekovou, mezzosopranistkou Simonou Mrázovou, tenoristou Petrem Nekorancem a barytonistou Romanem Hozou zapějí árie z oper Wolfganga Amadea Mozarta, Gaetana Donizettiho či Gioacchina Rossiniho. „Chtěl jsem ucelený program, který bude dávat smysl, bude efektní a zároveň vhodný pro mladé hlasy,“ vysvětlil pěvec. „Je to pro mladého zpěváka na začátek velmi dobře vybraný repertoár,“ souhlasí s Plachetkovým výběrem Kušteková.

Adam Plachetka uvede na Pražském jaru mladé pěvce (zdroj: ČT24)

Na mladé pěvce bude během večera upřena velká pozornost, což s sebou přináší velký psychický tlak. „Je tam cítit, že ti lidé očekávají: Tak tyhle vybral Adam Plachetka, to je kvalita. To v každém z nás vybudí to nejlepší,“ nebojí se koncertu sopranistka Michaela Kušteková. Spolehnout se nadaní pěvci mohou na ojedinělý hlas a skvělou techniku, samozřejmostí je také schopnost zaujmout publikum. Patron večera během zkoušek s radami šetřil, to nejdůležitější totiž spočívá v píli a osobitosti. „Chtěl bych zpívat jako Adam Plachetka, ale vlastním hlasem,“ popisuje svůj cíl barytonista Hoza.

Koncert nese podtitul „Pocta Jarmile Novotné“ a chce připomenout odkaz této slavné operní pěvkyně, žačky Emmy Destionvé, která, stejně jako Plachetka, působila jak ve Vídeňské státní opeře, tak v Metropolitní v New Yorku.

Program koncertu:

árie a ansámbly z oper:

Wolfgang Amadeus Mozart: Così fan tutte, Idomeneo, Don Giovanni
Domenico Cimarosa: Il matrimonio segreto
Gaetano Donizetti: Dcera pluku, Don Pasquale, Nápoj lásky
Gioacchino Rossini: Tancredi, Lazebník sevillský
Vincenzo Bellini: I puritani