Pateticky s Čajkovským. Brněnská filharmonie oslaví šedesátku

Filharmonie Brno zahájí v září jubilejní šedesátou sezonu a Nový rok plánuje narozeninový koncert se skladbami, které zazněly přesně před šedesáti lety - včetně Čajkovského Patetické. Jubileem brněnské filharmoniky provede jejích pět dosud činných šéfdirigentů.

UDÁLOSTI V KULTUŘE: Šedesátiny brněnské filharmonie (zdroj: ČT24)

Jubilejní sezona bude pro filharmonii specifická tím, že přichází o stálého dirigenta. Na konci května se po vypršení smlouvy rozloučí s orchestrem Aleksandar Marković, který publiku nabídl německý romantismus i vídeňský klasicismus; při některých dalších koncertech už bude pouze hostovat.

„Vybrat nového šéfdirigenta je vždycky obtížné a nechceme se vrhat do ukvapeného rozhodování. Už se věnujeme hledání zajímavých jmen, ale všichni musejí nejprve projít křtem a vystoupit společně s orchestrem. Především musí zafungovat chemie. Musí to být člověk, který orchestr provokuje, vede, dohlíží a inspiruje. Doufáme, že bez šéfdirigenta budeme co nejkratší dobu,“ řekla ředitelka Filharmonie Brno Kučerová.

I díky této skutečnosti si tak s filharmoniky zahraje hned pět šéfdirigentů: Aldo Ceccato, Petr Altrichter, Petr Vronský, zmiňovaný Alexandar Marković a Leoš Svárovský, jenž sezonu otevře tradičním českým repertoárem – Antonínem Dvořákem, Bohuslavem Martinů a Bedřichem Smetanou.

Místo Čajkovského Předehry novinka od Štědroně

Filharmonie Brno se zrodila přesně 1. ledna roku 1956 spojením rozhlasového a krajského orchestru. Vrcholem kulatých narozenin tak bude novoroční koncert 1. ledna, na kterém zazní stejný repertoár jako před šedesáti lety. „Zazní Čajkovského Patetická, houslový koncert se sólistkou sezony Alinou Pogostkinovou, německou houslistkou ruského původu. Ale místo Předehry 1812 jsme si dovolili novinku. Brněnský skladatel Miloš Štědroň pracuje na skladbě, která se zatím pracovně nazývá Cesta, a jde o doprovod k černobílé reportáži, která mapuje návštěvu filharmonie ve Velké Británii v roce 1966,“ uvedla Kučerová.

Pro věrné diváky je letos také novinkou výběr nového psa-maskota. Před šesti lety si filharmonie vybrala černého psa jako součást loga, kterého pravidelně nacházejí na obálce celoročního programu, protože ale původní pes Lumír přestárl, mohou diváci vybrat jeho následníka.