Nevzdávej to! Václav Vydra jako lobbista odvádí dobrou práci

Divadlo na Vinohradech uvedlo současnou drsně pravdivou hru Davida Harea Nevzdávej to, jejíž děj spojuje osoby z prostředí vysoké politiky, byznysu, školství a médií. V režii Juraje Deáka a v roli hudebního magnáta Otto Fallona exceluje Václav Vydra, který si part výstředního lobbisty užívá. Není snadné mu odolat, což bychom jistě měli.

Možná budete znát britského dramatika coby scenáristu uhrančivých oscarových filmů Hodiny nebo Předčítač. Komediální inscenace Gethsemane (2008), jak se kus nazývá v originále, motivicky pracuje s dramatizací metod tehdy vládnoucí Labouristické strany, včetně účelového získávání financí pro její činnost. Vše, co se v titulu odehraje, nám může být něčím blízké. Zábavná hra nekompromisně pojmenovává nebezpečná soukolí, vtahující ty, co chtějí v politice, novinařině či obchodě hodně dosáhnout. Nevzdat to může být dobré nebo špatné. Záleží, na čí straně chceme stát.

Středobodem příběhu je pohotový fanfarón Otto Fallon (Václav Vydra), kterého potkáte na squashových kurtech i ve správních radách významných firem a škol. Otto rád ovlivňuje systém, každý, kdo zde něco reprezentuje, se s ním přátelí. Rebelské dcerce ministryně vnitra Suzette (Sabina Rojková) se nelíbí, že ji díky vlivnému Ottovi nevyhodí ze školy, v což po svém incidentu s marihuanou doufala. Její ambiciózní matka Meredith (Kateřina Brožová) si s ní neví rady, zato v politice vládne pevnou rukou už řadu let.

Dcera fetuje, manžel má stanout před soudem kvůli obchodním machinacím na Východě. Elegantní Meredith hledá cestu z domácího dusna, k dceři povolá empatickou kantorku Lori (Zuzana Vejvodová). Kruh se spojuje, Lorin manžel Mike (Tomáš Dastlík) pracuje pro Fallona, i když si o tom jeho žena myslí své, což neváhá vyslovit hlasitě. Společenské puzzle doplňují premiér Alec (Michal Novotný), novinář Geoff (Daniel Bambas / Václav Kopta) a Ottův homosexuální komorník Frank (Jiří Maryško). Meredith pomáhá precizní asistentka Monique (Tereza Bebarová).

Střetávají se v barech a předpokojích, kde se mezi drinky politicky vyškolují. Každý z nich zažívá své „getsemanské momenty“, v nichž se silou vůle chystá zvládnout nelehký osud, co ho hned nazítří čeká.

Scénograf David Bazika s kostýmní návrhářkou Romanou Redlovou vybavili komedii moderním image, které zvýrazňuje grafická projekce, zvláště působivá například ve scéně u moře. Vnitřní monology postav se odehrávají u mikrofonu, což asi není nezbytné, do jejich nitra bychom mohli nahlédnout civilněji. Oproštěnost a chlad designových interiérů rezonují s replikou lobbisty „Show must go on!“ a kontrastují se závěrečným dialogem Lori a Suzette na pláži. Po tříhodinové náloži zákulisních praktik a manipulací se dočkáme katarze. Svitne naděje, i když Fallonův poskok varuje, že dokud budou prachy, tak tohle vydrží…

A jak se ke krizi morálky a demokracie postavíme? Nejbližší reprízy v Divadle na Vinohradech chystají 21. a 28. května.