PŘEČTĚTE SI povídku z nové knihy Michala Viewegha

Spisovatel Michal Viewegh vydává novou knihu, částečně autobiografickou, jak je u něho zvykem. Povídkový soubor Zpátky ve hře vychází 11. května u nakladatelství Druhé město, na webu ČT24 z něj uveřejňujeme celou titulní povídku. Přečtěte si ji:

Číšník restaurace v nejvyšším patře pankráckého mrakodrapu City Tower přistoupil k Oskarovu stolu — a Oskar, jehož myšlenky v tu chvíli bloudily bůhvíkde, se dost polekal.

Číšník to svým cvičeným zrakem samozřejmě postřehl, ale nebyl si jist, jak se má omluvit za to, že přinesl jídelní lístek.

A Oskar se mezitím dostatečně opanoval.

„Děkuju ti, Petře,“ zamumlal se zbytky rozpaků v hlase.

Docela ho překvapilo, že si tak snadno vybavil číšníkovo jméno. Zato si nemohl stejně rychle vzpomenout, jestli jej už někdy v minulosti oslovil křestním jménem — přestože zde byl stálým hostem a dotyčný číšník mu byl vždy sympatický. Jistě, došlo mu, jménem ho oslovoval (jak jinak by si ho tak dobře pamatoval?), ale tahle důvěrnost se vždycky důsledně pojila s vykáním. Sakra! Drahé restaurace mají svá poměrně jasná pravidla — a on právě jedno z nich hrubě porušil.

To nebyl dobrý začátek…

A jaký bude konec? Přečtěte si celou povídku v příloze níže: