Buchty a loutky jedou za ledním medvědem až do Norska

Soubor Buchty a loutky nastudoval Norskou pohádku. Vznikla na motivy severského lidového příběhu z 19. století  Na východ od slunce, na západ od měsíce. S podporou mezinárodního grantového projektu ji chce divadlo představit i norským dětem. Na oplátku české děti uvidí skandinávskou verzi.

Buchty a loutky hrají i pro dospělé publikum, Norskou pohádku vypráví ale divákům už od tří let. Zlá čarodějnice v ní začaruje prince Olafa do ledního medvěda. Vysvobodit ho může jen dívka, která s ním stráví celý rok, aniž by ho uviděla v lidské podobě. 

Loutky jsou v tomto představení hlavně tzv. manekýni, vyřezaní z lipového dřeva. Na rozdíl od marionet, voděných za drátky, drží herci manekýny přímo na scéně a jsou za nimi vidět. „Máme i ledního medvěda. Obětoval se Vít Brukner, bude chodit navlečený v kůži, strašit děti a ty ho budou moct tahat za kůži a tak,“ prozradil režisér Marek Bečka, že do medvěda se převtělí autor hudby. 

„Pohádka vzniká ve dvou verzích, české a norské. Cílem grantu je, že se obě porovnají, my tady uvidíme norskou verzi a pojedeme do Norska s tou naší,“ dodal. Druhé nastudování vzniklo ve spolupráci norských herců a tvůrčího týmu českého kočovného Divadla ANPU. Srovnat obě představení budou moci návštěvníci festivalu amatérského loutkového divadla v Chrudimi na začátku července. A v polovině června také na scéně pražského Švandova divadla, kde Buchty a loutky dlouhodobě hostují. 

Buchty a loutky vyprávějí Norskou pohádku (zdroj: ČT24)