Zemřel Petr Poš, výtvarník filmů Fimfárum a Lakomá Barka

Praha - Po dlouhé nemoci zemřel ve věku 71 let výtvarník Petr Poš. Oznámila to jeho rodina. Autor výtvarných návrhů animovaných filmů Lakomá Barka a série Fimfárum byl držitelem dvou Českých lvů a dalších českých i zahraničních ocenění.

Petr Poš se narodil 2. ledna 1944. Po absolvování Vysoké školy uměleckoprůmyslové (VŠUP) v Praze, kde studoval filmovou a televizní grafiku u Adolfa Hoffmeistera, získal stáž na Královské akademii v Bruselu. Počátkem 90. let na VŠUP po tři roky vyučoval.

Tvorbou Jana Wericha se nadchl už na studiích. Jako absolventský snímek na VŠUP na motivy jedné z Werichových pohádek v knize Fimfárum natočil krátký film Jednoslabičný příběh. Za film Lakomá Barka dostal Poš v roce 1987 Cenu Jiřího Trnky.

Českého lva dostal v roce 2002 za nejlepší výtvarné řešení filmu Fimfárum a o čtyři roky později za Fimfárum 2 za nejlepší výtvarný počin. Získal také dvě další nominace na toto ocenění. Vedle výtvarných návrhů pro animované filmy tvořil Petr Poš také plakáty, kresby a litografie. Jeho ilustrace vycházely třeba v Mateřídoušce nebo v Mladém světě.