Latinský zlomek Dalimilovy kroniky je k vidění v Miláně, Praze i na ČT

Před deseti lety zakoupila Národní knihovna na aukci v Paříži latinsky psaný zlomek Dalimilovy kroniky, o jehož existenci do té doby neměli historici tušení. Mnohé informace o něm zůstávají skryté doteď, pátrání po nich poodhalí dokument Kronika králů, který 1. května ve 20:00 odvysílá ČT2. První květnový den nebyl zvolen náhodně - datum vysílání se shoduje se zahájením světové výstavy Expo 2015, kde bude kopie zlomku vystavena. Originál si právě a pouze dnes mohou zájemci prohlédnout v pražském Klementinu.

Cenný fragment latinského překladu Dalimilovy kroniky byl zakoupen za 10,4 milionu korun s aukční přirážkou. Za nákup cenné literární památky sklidila Národní knihovna, respektive stát, který na něj uvolnil zvláštní dotace, i kritiku. Veřejně deklarovaný zájem unikát v aukci získat mohl prý způsobit, že se jeho cena oproti té katalogové vyšplhala na dvojnásobek.

Fragment je unikátní tím, že je jediným dokladem překladu nejstarší české veršované Kroniky tak řečeného Dalimila do latiny. Základní dílo českého dějepisectví napsal neznámý autor česky kolem roku 1310. Text knihy byl později často přepisován a dochovalo se osm úplných rukopisů a pět zlomků. Známé byly německé překlady této knihy, ale o latinském se dlouho nevědělo.

Bitva mezi Čechy a Němci u Brůdku
Zdroj: ČT24/Muzeum umění Olomouc

Takzvaný pařížský zlomek má podobu sešitku o 24 pergamenových stranách, na nichž se zachovala zhruba desetina celého textu kroniky. Deset stránek zabírají ilustrace. Ty se, stejně jako text, týkají prvního historicky doloženého českého knížete Bořivoje, jeho ženy svaté Ludmily, jejich vnuka svatého Václava, knížete Oldřicha nebo knížete Břetislava I. Podle odborníků je vysoce pravděpodobné, že kronika byla do latiny přeložena celá.

Latinský zlomek zřejmě vznikl v Itálii a do Itálie se i vrací

Rukopis vznikl pravděpodobně v horní Itálii, nejspíše Boloni, mezi lety 1331-1333, pravděpodobně na objednávku Jana Lucemburského nebo Karla IV., který v té době pobýval v Itálii. „Víme, že ho navštívilo poselstvo české šlechty a že mu přineslo dary. Toto mohl být jeden z nich,“ domnívá se Zdeněk Uhlíř z historických a hudebních fondů Národní knihovny.

Pro výstavu Expo v Miláně byl tzv. pařížský zlomek vybrán jako doklad kulturní a historické blízkosti severní Itálie a Česka. Vystavenou kopii doprovází dokument Romana Vávry, kombinující film s animací legend.

Režisér Vávra: O latinské Dalimilově kronice nikdo přesně neví nic (zdroj: ČT24)

„Nikdo přesně neví nic. Neví se ani, kde se iluminace před deseti lety vzaly, komu do té doby patřily a jak se dostaly z Itálie do Francie. Jsou to otazníky, na něž ani ti nejrenomovanější historici neznají přesnou odpověď, takže jsme dopředu tušili, že z našeho pohledu půjde sice o seriózní pátrání, ale zároveň také trošku pohádkové,“ uvedl režisér k dokumentu Kronika králů, který kromě návštěvníků Expa uvidí také dnes večer diváci České televize.

Originál si pak mohou zajít prohlédnout do Zrcadlové kaple Klementina, kde je vystaven pouze 1. května od 9 do 17 hodin.