Noční běžec Liam Neeson stupňuje akční tempo

Výkonný zabiják Jimmy Conlon celý život vraždil pro kámoše a mafiánského vládce Brooklynu Shawna Maguirea. Ale právě ve chvíli, kdy s tím seknul a hodlal se už věnovat jen chlastu a neradostným vzpomínkám, se všechno podělalo. Právě totiž musel zabít Shawnova syna Dannyho, aby nezemřel jeho syn Mike. A přestože byl Danny pěkný hajzl, který koupil jen to, co si vykoledoval, vydává se Shawn na lov, protože vlastní krev je třeba pomstít, ať je jakkoli zkažená - a oba Conlonové musí zemřít!

Jako by si poslední akční hrdina před penzí Liam Neeson a španělský režisér nabušených spektáklů Jaume Collet-Serra řekli: Do třetice všeho dobrého. Mají totiž už něco za sebou. Oba předvedli slušné řemeslo a cit pro žánr, když si společně střihli akční thriller Neznámý (2011), kde Liam v zimním Berlíně na doraz bojoval s tajnými agenty a nájemnými zabijáky o svoji identitu a život. Za tři roky poté spolu rozjeli adrenalinovou jízdu v letové výšce deset tisíc metrů, kde si to v akčňáku NON-STOP (2014) rozdával životem omlácený, ale hlavně pořádně naštvaný vzdušný šerif Liam Neeson s neviditelným teroristou, který mu před očima likvidoval jednoho pasažéra za druhým.

Zdálo se, že jim to jde čím dál tím líp, a tak do toho šli potřetí - a udělali dobře! Noční běžec je totiž (zatím) to nejlepší, co spolu spáchali, a navíc patří mezi nejlepší neesenovky, jaké byly natočeny od časů prvních 96 hodin (2008).

Noční běžec / Ed Harris, Liam Neeson
Zdroj: ČT24/Warner Bros.

Ústřední figurou je tu vyprahlý, okoralý a v poslední době věčně nalitý Jimmy Conlon, zabiják na odchodu, který si nikoli náhodou vysloužil stejně ponurou jako výmluvnou přezdívku Hrobník. Dobře ví, kolik špinavé a krvavé práce v městské džungli odvedl, a tak nějak počítá s tím, že ho tahle minulost jednou dostihne, sejme a donutí těsně před smrtí přemýšlet o tom, co mohl udělat líp.To jediný člověk, který je mu blízký, gangsterský střihoun Shawn, takovéhle starosti nemá, protože nedělá chyby, což volně přeloženo znamená, že všichni, kdo mu do jeho kšeftů chtěli hodit vidle, jsou buď v lochu, nebo mrtví. Jenomže teď se stalo něco, co tyhle dva postavilo proti sobě, ze Shawna se stal neúprosný lovec a z obou Conlonů nejhledanější muži ve městě, které čeká nejdelší noc v jejich životě.

To, co přijde, bude tvrdé, pomstychtivé a nemilosrdné. Protože zabijáci, jako je Jimmy, neodcházejí na penzi. Buď se uchlastají, nebo zemřou někde v postranní uličce s bouchačkou v ruce – anebo, tak jako v tomto případě, se rozhodnou splnit své otcovské poslání. Dobře postavený scénář narýsoval půdorys krystalické a vymazlené neesenovky, která se s tím nemaže, jde přímočaře do těla a pracuje s jednoduchou a snadno předpověditelnou story (což v daném formátu zas až tolik nevadí). Když dojde na akci, postará se Jaume Collet-Serrra, aby stála za to, po kontrastně vlažnějším rozjezdu se plynule střídají rvačky, střílečky a honičky, kde jde o kejhák, akční kamera se prohání nočním New Yorkem i slavnou Madison Square Garden (kde se právě dohrálo místní derby za účasti Jaromíra Jágra).

Noční běžec / Liam Neeson, Joel Kinnaman
Zdroj: ČT24/Warner Bros.

Unavený a ošoupaný drsňák Liam Neeson, který zásadně nelpí na svém životě, tu odvádí svůj slušný akční standard, který působí autenticky i věrohodně, a se stále zřetelněji se profilujícím záporákem Edem Harrisem představují dva spřízněné krvavým osudem, kteří vlastně celý život jen dělali to, co museli, aby přežili. Dobře je doplňuje i vyplesklý a charakterní Joel Kinnaman, který do jejich světa nepatří, i zřejmě jediný neuplacený policajt v Brooklynu Vincent D'Onofrio, který má pocit, že tentokrát už Jimmyho konečně dostane.

Noční běžec je slušně napsaný, jistě odrežírovaný a s chutí odehraný akční spektákl, který má naspeedovanou, oldschoolovou akční fazonu a v němž nakonec dojde i na klasickou winchestrovku. Po vlažnějším rozjezdu nabere tempo, které pak už nezvolní a buší do toho ve stylu „když nás život tlačí za čáru, půjdeme spolu. Ty a já!“ Jestli máte tyhle nadupané žánrovky a Liama Neesona rádi, jděte do toho bez obav taky!

RUN ALL NIGHT / NOČNÍ BĚŽEC. USA 2015. Režie: Jaume Collet-Serra. Scénář: Brad Ingelsby. Kamera: Martin Ruhe. Hrají: Liam Neeson (Jimmy Conlon), Joel Kinnaman (Mike Conlon), Ed Harris (Shawn Maguire), Vincent D'Onofrio (detektiv Harding), Boyd Holbrook (Danny Maguire), Genesis Rodriguezová (Gabrielle). V kinech od 16. dubna 2015.