Herman: Postavíme novou Národní knihovnu i koncertní síň

Kulturní politika má ve svých aktivitách na příštích pět až deset let jasno. Vláda totiž dnes schválila návrh ministra kultury Daniela Hermana, který se zabývá její budoucností. Jedinou překážkou by se tak mohl stát nedostatek peněz určených pro tento rezort.

Budoucnost kultury (zdroj: ČT24)

Ministerstvo kultury v budoucnu slibuje třeba stavbu nové budovy Národní knihovny, ale také novou koncertní síň pro téměř dva tisíce diváků. Má v plánu pořádat více kulturních akcí, opravovat památky a také se sbližovat s dalšími rezorty – jako např. se školstvím. Podle Hermana hraje škola důležitou roli. „Díky ní poprvé v životě – a někteří bohužel i naposledy – navštíví třeba divadlo,“ tvrdí.

Vizi ministerstva kultury ale jiní členové vlády považují za příliš nekonkrétní. Návrh prý postrádá jasný plán, strukturu i závazky jeho plnění, natožpak konkrétní finanční výdaje. Vláda musí vycházet z možností státního rozpočtu, a proto do návrhu požaduje doplnit peněžní nároky. „Co se týká finanční rozvahy, tak ta v tomto návrhu přímo obsažena není,“ přiznal Herman. Slíbil ale, že ji předloží do půl roku i s chystanými projekty.

Ministerstvo ale spíš plánuje utrácet víc. Současných necelých devět miliard na kulturu chce do roku 2017 navýšit na třináct a půl. Nemělo by jít o problém. „U resortu kultury předpokládám navyšování výdajů na opravu kulturních památek a filmových pobídek, které podporují ekonomiku a turistiku,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš.

Ministerstvo kultury si letos přišlo na 0,89 procent státního rozpočtu, na výši jednoho procenta by se mělo dostat do roku 2017.