Masaryk a Dášeňka. Umíte fotit líp než Karel Čapek?

Že Karel Čapek napsal třeba Válku s Mloky, to ví kdekdo. Ale že také zdatně fotografoval, už všem známo není. A fotil leccos. Tu staré lahve, tu štěně, tu prezidenta.

Fotografickému dílu spisovatele Karla Čapka se věnuje výstava v pražském Národním technickém muzeu. Nejznámějším Čapkovým fotografickým dílem se stala Dášeňka čili Život štěněte, která poprvé vyšla na sklonku roku 1932.

Hynek Stříteský: Čapek fotil Dášeňku i kočku Pudlenku (zdroj: ČT24)

„Nejprve vznikla série fotografií Dášeňky a na jejich základě Čapek vytvořil svou knihu, kterou sepsal, nafotografoval, nakreslil a zažil. To slovo 'zažil' je velmi důležité, protože v knize a v jednom ze svých fejetonů popisuje, jak obtížně je štěně fotografovat,“ vypráví spoluautor výstavy Hynek Stříteský. Život štěněte návštěvníci uvidí v 25 různých vydáních, včetně originálních fotografií, které byly pro knížku použity.

Podívejte se na fotografie Karla Čapka:

Čapek se věnoval převážně fotografování věcí, které ho obklopovaly, ať již se jednalo o rostliny, psací stůl nebo různé kuchyňské náčiní. Fotografie pořizoval také na cestách. Negativy třídil do tematických celků s názvy Portréty, T. G. M., Osobní, Zátiší, Zvířata, Květiny, Zahrada, Slovensko, Cesty, Typy, Architektura, Krajiny.

  • V souvislosti s výstavou vyhlašuje technické muzeum fotografickou soutěž Jak se fotí štěně. Soutěžit lze v kategoriích autoři do 15 let a autoři nad 15 let. Snímky posílejte na adresu verejnost@ntm.cz (podrobnosti zde).

Na výstavě jsou také dva fotoaparáty, které Čapek používal. Expozice zahrnuje dobové časopisy, v nichž vycházely Čapkovy fotografie a jeho pojednání o fotografování, nebo fotografie T. G. Masaryka, kterou Čapek věnoval Olze Scheinpflugové. Výstava je doplněna projekcí dvou dokumentů o životě a díle Karla Čapka. Výstava se koná u příležitosti 125. výročí Čapkova narození a potrvá do 26. července.