Brno v Praze: Zdeněk Rossmann. Střídmý modernista

Vysoká škola uměleckoprůmyslová pokračuje v cyklu přednášek pro veřejnost Umění včera a dnes i v tomto semestru. A to s podtitulem „Brno v Praze“. Ve druhém příspěvku 14. dubna představila kurátorka Marta Sylvestrová grafického designéra Zdeňka Rossmana. Přednášku z technických důvodů nebylo možné sledovat v přímém přenosu na webu ČT24. Záznam najdete v tomto článku jako součást projektu ČT podporuje.

ZÁZNAM přednášky (zdroj: ČT24)

Anotace: V současné době je Zdeněk Rossmann (1905–1984) i přes svůj mezinárodní věhlas známý hlavně historikům umění, zaměřeným na grafický design. Cílem přednášky Marty Sylvestrové, která se společně s kolektivem autorů poslední dva roky věnovala výzkumu jeho života a díla, je zaplnit tuto neznalost ukázkami širokého výběru Rossmannových prací, jež dokumentují význam jeho postavení v české meziválečné avantgardě, stejně jako jeho důležité místo v mezinárodní síti modernistických grafických designérů.

Autorka představuje oblasti Rossmannovy nejvýraznější práce ve scénografii, architektuře, výstavnictví, typografii, plakátové tvorbě a knižním designu a nabízí posluchačům zasvěcený přehled o překvapivé šíři spektra médií, jimiž se tento modernistický designér zabýval. Poodhaluje a zpřesňuje také neznámé kapitoly z Rossmannova života, které se jí podařilo objasnit díky intenzivnímu výzkumu v českých a zahraničních archivech.

Záznamy všech přednášek z UMPRUM, které odvysílal web ČT24, najdete zde.