Trilogii o Janu Husovi dá jiskru Kocábova hudba

Náročný projekt České televize v podobě trilogie o Janu Husovi má svou obrazovou podobu už od února. V současnosti se rodí ještě hudba, která dokreslí atmosféru filmu. Složil ji Michael Kocáb. Na dvaašedesát hudebníků, kteří notový záznam proměňují v reálný zvuk, dohlíží s Kocábem a zvukovými mistry i režisér Jiří Svoboda. Film ČT uvede na šestisté výročí Husovy mučednické smrti.

Symfonický charakter hudby podle jejího autora k tématu národního historického velikána patří. „Takže jsem se rozhodl také pro symfonickou muziku, ale v kombinaci se syntetickou a rockovou,“ dodává Michael Kocáb. Veškerou filmovou hudbu složil během tří měsíců; bez potíží by rozsahem vydala na samostatný koncert.

Režisér Svoboda se podle svých slov snažil vyhnout historickému filmu, spíš chtěl natočit příběh člověka, který měl své přesvědčení. „S Michaelem Kocábem jsme se dohodli proto, že jsem věřil, že dokáže překonat takový ten klasicistní respekt k tématu,“ zmínil s tím, že skladatel se s hudebním pojetím popasoval nadmíru zdařile.

Hudbu k trilogii o Janu Husovi složil Michael Kocáb (zdroj: ČT24)

Hudba se ve studiích ČT nahrávala v několika fázích. Chorály a zpívané pasáže se natáčely s dvacetičlenným sborem a Ivou Bittovou a Matějem Ruppertem, jemuž je postava středověkého církevního reformátora blízká. Příběhem Jana Husa se filmaři zabývají po více než šedesáti letech od zpracování Otakara Vávry z roku 1954.

Natáčení adaptace původně samizdatové knihy spisovatelky Evy Kantůrkové, která je zároveň autorkou scénáře, začalo v polovině června 2014. Jeden z nejnáročnějších projektů ČT vznikl v koprodukci s francouzsko-německou stanicí ARTE a představuje nejvýpravnější uchopením Husova příběhu od Vávrova filmařského počinu. Jako Mistr Jan se představí Matěj Hádek.

  • Trilogii režiséra Jiřího Svobody budou patřit večery na ČT1 od pátku 29. května do neděle 31. května.