I evropské filmy mají své Dny

O slovo se už po dvaadvacáté hlásí Dny evropského filmu. Celou republiku tak čeká promítání toho nejzajímavějšího, co se za poslední dobu urodilo v evropské kinematografii. Festival uvede přes čtyřicítku snímků rozdělených do několika sekcí. Ke stálým přibe i pár nových. Celá akce začne jako první v Praze 9. dubna a posléze se přesune i do dalších měst. Organizátoři upozorňují: Nechroupat popcorn ani bonbony během produkce!

Dny evropského filmu (zdroj: ČT24)

Dny evropského filmu zahájí nový německý snímek Jsme mladí. Jsme silní, druhý celovečerní počin začínajícího režiséra Burhana Qurbaniho, který na pozvání Goethe-Institutu dorazí představit film osobně. Jeho drama zachycuje rasové nepokoje, které před víc než dvaceti lety zachvátily Německo. Neodráží však jen staré události, ale i přetrvávající problém xenofobie, který zmítá Evropou se stále rostoucí intenzitou.

Ozvěny Dnů evropského filmu se odehrají v těchto městech a termínech:

  • Praha (9.–16. 4. 2015), Lucerna a Světozor
  • Brno (17.–20. 4. 2015), Scala a Royal
  • Boskovice (20.–22. 4. 2015), Panorama
  • Jablonec nad Nisou (21.–24. 4. 2015), kino Junior
  • Hradec Králové (21.–23. 4. 2015), Bio Central
  • Havířov (23.–26. 4. 2015), Central
  • Plzeň (22.–24. 4. 2015), Měšťanská beseda

Sekce Best of přinese filmy, které uspěly napříč Evropou nejen u diváků, ale i u kritiky. €Docs zase představí dokumenty, kterým sluší velké plátno. Sekce K věci mapuje problematiku Evropského roku pro rozvoj 2015, který se zabývá vnější činností Evropské unie a rolí Evropy ve světě.

V letošním roce se vrací i sekce věnovaná filmové ceně Evropského parlamentu LUX Prize, v jejímž rámci se představí vítěz roku 2014 a dva další finalisté. Vítězný snímek Ida polského režiséra Pawla Pawlikowskiho patří mezi nejúspěšnější evropské filmy loňského roku, což stvrzuje i Oscar za nejlepší cizojazyčný film.

Vedle tohoto filmu se představí i slovinský snímek Nepřítel třídy režiséra Roka Bička, který je psychologickou analýzou vztahů v maturitní třídě poznamenané tragickou smrtí jedné ze studentek poté, kdy nastoupí nový učitel a radikálně naruší klid, na který si jeho třída zvykla u předešlé učitelky. Třetím finalistou je francouzský snímek Holčičí parta režisérky Céline Sciamma, zachycující osudy několika dívek žijících v problémovém pařížském předměstí a denně se potýkajících s předsudky svého okolí.

Kompletní program všech snímků je k nahlédnutí zde.